Acordul de Liber Schimb cu UE exclude înrăutățirea relațiilor Moldovei și Ucrainei cu Rusia

a

Acordul de Liber Schimb cu UE nu afectează relațiile comerciale ale Republicii Moldova și Ucrainei cu Federația Rusă, a declarat directorul Departamentului de politică externă pentru Rusia, țările din Europa de Est, Gunnar Wiegand.

“Este firesc atunci când unele state au acorduri de liber schimb cu mai multe țări. Iar în condițiile semnării de Ucraina a Acordului de Liber Schimb cu Ucraina, UE nu intenționează să deterioreze relațiile economice și politice ale Ucrainei cu Federația Rusă”, a precizat Gunnar Wiegand.

Oficialul a subliniat că nu vede piedeci ca investitorii ruși să acceadă în Ucraina, ba mai mult aceștea vor avea acces la o piață mult mai mare.

La summit-ul de la Vilnius care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie, Republica Moldova intenționează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, care include și Acordul de Liber Schimb, iar Ucraina urmează să-l semneze.

Experții de la Chișinău susțin că Acordul de Liber Schimb va avea beneficii semnificative pentru Republica Moldova. În cazul aderării la ZLSAC, economia Moldovei se va extinde cu circa 6,4%.

Avantajele ZLSAC țin de creșterea accesului producătorilor moldoveni pe piața UE, a Turciei, dar și pe alte piețe, deoarece standardele comunitare sunt recunoscute pe plan mondial. Totodată, liberalizarea importurilor va spori concurența pe piața internă, ceea ce, în final, va contribui la diminuarea prețurilor și creșterea diversității și calității produselor.

Leave a Reply