Afaceri de milioane cu anvelope uzate sub nasul autorităților

IMG_1041
sursa deschide.md

Deși importul anvelopelor uzate este interzis în Republica Moldova, de câțiva afacerile cu cauciucuri prosperă în condițiile în care prețul acestora e la jumătate față de achiziția unui set de anvelope noi.

Business-ul cu anvelope uzate s-a dezvoltat în Republica Moldova de câțiva ani buni, însă nimeni dintre autorități nu s-a sesizat să verifice legalitatea importului acestora în condițiile în care Codul Vamal interzice introducerea anvelopelor în țară. “Introducerea în ţară şi plasarea sub orice destinaţie vamală a anvelopelor din cauciuc uzate, a deşeurilor, a resturilor şi a bavurilor de cauciuc nedurificat, chiar transformate în pulbere sau granule, a părţilor şi a accesoriilor uzate pentru autovehicule este interzisă”, se spune în Codul Vamal.

Serviciul Vamal nu știe cum ajung în țară cauciucurile uzate, deoarece importul acestora este interzis.

În anunțurile de mică publicitate ofertele de anvelope sunt foarte multe. Reprezentanții de la avtoshini.md ne-au spus că au toate modelele, iar prețurile variază de 300 de lei la peste 1000 de lei bucata în funcție de modelul vehiculului și gradul de uzură al cauciucului. Ba mai mult, reprezentanții companiei ne-au asigurat că 90-95% sunt în stare bună, deoarece în mare parte sunt importate din Germania.

Anvelopele de obicei sunt comercializate la stațiile de deservirea automobilelor, și la piața auto din Chișinău.

Deoarece legislația interzice importul anvelopelor, aceste sunt introduse în țară prin contrabandă. “De obicei anvelopele uzate sunt ascunse printre coletele care sunt transportate din occident, iar la vamă șoferii achită în medie câte 150 de euro că să scape de verificări”, susține un angajat al Serviciului Vamal, sub acoperire.

“Anvelopele, care sunt introduse în țară prin Ucraina, sunt declarate în vamă piese de rezervă și în astfel ajung în Republica Moldova”, susține angajatul Serviciului Vamal.

Potrivit statisticelor neoficiale anual în Republica Moldova sunt introduse circa 30 000 cauciucuri uzate, iar afacerile cu astfel de cauciucuri se ridică la zeci de milioane de lei. Dar de legalitatea comercializării acestora pe piața trebuie să se ocupe Inspectoratul Fiscal și cel al Protecției Consumatorului, însă deocamdată respectivele instituții probabil alte priorități în condițiile în care business-ul continuă să prospere.

IMG_1035
sursa deschide.md

IMG_1045

 

Leave a Reply