Afla ce a facut Guvernul turc pentru a pune capăt protestelor

proteste_15209000_03165500

Guvernul turc a încercat, marţi, să pună capăt mişcării de contestare fără precedent cu care se confruntă, cerând ‘scuze’ manifestanţilor şi lansând un apel la încetarea protestelor, transmite AFP.

După încă o noapte de mobilizare şi violenţe, marcată de moartea a unui al doilea protestatar, în sudul ţării, vicepremierul Bulent Arinc a recunoscut ca ‘legitime’ revendicările ecologiştilor, aflaţi la originea acţiunii de protest din Turcia, şi i-a invitat pe manifestanţi să pună capăt acţiunii lor. Primele manifestaţii de săptămâna trecută de la Istanbul au fost îndreptate împotriva unui proiect de urbanism al guvernului turco-conservator. Protestele au degenerat apoi într-o contestaţie politică a guvernului Erdogan.

În lipsa principalului vizat – premierul Recep Tayyip Erdogan, aflat până joi într-un turneu în ţările din Maghreb – Arinc a prezentat ‘scuze’ mult prea numeroşilor răniţi din rândurile civililor, exceptându-i, totuşi, pe ‘cei care au cauzat distrugeri pe străzi şi care au încercat să aducă atingere libertăţii oamenilor’. La fel ca şi sâmbătă, vicepremierul turc şi-a exprimat regretul pentru folosirea de către poliţie a gazelor lacrimogene contra manifestanţilor, fapt ce a făcut, potrivit lui, ca ‘lucrurile să degenereze’.

În plan politic, Arinc a dat asigurări că guvernul respectă diferitele ‘moduri de viaţă’ ale cetăţenilor turci.

De la începutul acţiunii de contestare, vineri, manifestanţii l-au acuzat pe Erdogan de ‘derivă autoritară’ şi că vrea să ‘islamizeze’ Turcia, stat laic.

Potrivit AFP, marţi după-amiază situaţia era calmă în Turcia, după confruntările violente din timpul nopţii de la Istanbul, Ankara sau Izmir, soldate cu numeroşi răniţi.

În afara celor două persoane care au murit duminică şi luni, violenţele din ultimele patru zile s-au soldat cu peste 1.500 de răniţi, la Istanbul, şi cel puţin 700, la Ankara, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi sindicatelor medicilor. Aceste cifre nu au fost însă confirmate de autorităţi. Purtătorul de cuvânt al guvernului turc a evaluat, marţi, la 64 de manifestanţi şi 244 de poliţişti numărul răniţilor.

Brutalitatea cu care poliţia a intervenit, larg evocată pe reţelele sociale din Turcia, a suscitat numeroase critici în ţările occidentale, în special în SUA, Franţa şi Marea Britanie. Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navy Pillay, a cerut Turciei să iniţieze o anchetă ‘rapidă, completă, independentă şi imparţială’ în cazul poliţiştilor care ‘au încălcat legea şi standardele internaţionale privind drepturile omului’.

 

Leave a Reply