Ambasadorul Moldovei în SUA: Republica Moldova ESTE ÎN PERICOL

a

“În primul rând, ar trebui să definim exact ceea ce se întâmplă în Crimeea. Are loc o invazie militară şi ocuparea cu forţa a unei regiuni dintr-un stat suveran, Ucraina. Aceste acţiuni reprezintă o violare flagrantă a dreptului internaţional, a principiilor Actului Final de la Helsinki, a Memorandumului de la Budapesta (1994), a Tratatului de prietenie dintre Ucraina şi Federaţia Rusă (1997) şi a Cartei ONU”, a declarat într-un interviu pentru deutsche welle, Igor Munteanu, Ambasadorul Moldovei în SUA.

Referindu-se la pericolul care planează asupra Republicii Moldova, Munteanu susține că: “atât timp cât pe teritoriul naţional al ţării mai rămâne chiar şi un singur soldat străin fără autorizarea expresă a organelor constituţionale, da, Republica Moldova, se află în pericol. Documentele fundamentale adoptate pe domeniul securităţii şi apărării definesc clar prezenţa militară rusă, paramilitarii transnistreni drept surse de pericol activ”.

“Deloc întâmplător, există motive rezonabile să credem că şi Transnistria este ataşată unor scenarii care s-au făcut (ori se fac!) şi faţă de care trebuie să fim pregătiţi. Sunt convins că există forţe ostile care ar dori ca Tiraspolul să joace un rol mai activ în aceste planuri, plătindu-şi cu alte cuvinte datoriile faţă de bugetul federal al Rusiei”, susține Munteanu.

Pe finalul interviului precizează că: “Republica Moldova are suficiente pârghii legale şi fizice prin care poate şi este obligată să reacţioneze la orice ameninţări la adresa securităţii naţionale. În plus, Republica Moldova are parteneri activi – care pot înţelege şi ajuta la nivelul cuvenit eforturile de consolidare a statalităţii, în serviciul cetăţenilor şi dezvoltării democratice, după model european”.

Leave a Reply