Ambasadorul R. Moldova în România: Rusia nu are motive de îngrijorare

4525611_mediafax_foto_razvan_chirita_88863700

Republica Moldova este pregătită să semneze la Vilnius tratatul de asociere cu Uniunea Europeană, primul pas spre integrarea efectivă. Coaliţia pro-europeană care se află la putere la Chişinău vede summitul ca pe un moment istoric, ce va schimba în bine soarta ţării. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a acordat postului de televiziune Realitatea TVun interviu în care a vorbit despre importanţa summitului şi a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova.

“Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana. Acest deziderat l-am exprimat foarte clar atat pe zona estica, cat si pe cea vestica. Republica Moldova in UE nu este indreptata impotriva nimanui. Nu cred ca summitul ar trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare pentru Federatia Rusa. Ne dorim o relatie buna, chiar foarte buna cu Federatia Rusa, indiferent de numarul summiturilor care se fac in regiune, in lume. Nu consideram ca sAmbasadorul R. Moldova: “Obiectivul este integrarea europeană. Rusia nu trebuie să se îngrijoreze”

“Anul viitor e un an decisiv, este un an electoral, dar este important ca atat guvernul cat si parlamentul, toate institutiile statului sa isi sincronizeze actiunile pentru a valorifica integrarea noastra efectiva in Uniunea Europeana”, a spus ambasadorul.

Iurie Reniţă este la Bucureşti din 2010, când relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova abia începea să fie restabilită. Acum, potrivit diplomatului moldovean, relaţiile sunt excelente, atât la nivel politic cât şi la nivel economic.

“Gazoductul dincolo de dimensiunea lui economica, financiara, comerciala comporta si una politica. In sensul in care actualmente Republica Molldova este dependenta de gazele rusesti o suta de procente. Gazoductul are o copronuntata conotatie politica si ar fi si o adevarata declaratie de independenta energetica a Republicii Moldova.
Actualmente Republica Moldova este excesiv de dependenta de sursele energetice din afara ei. E important gazoductul cat si racordarea Republicii Moldova la retelele electrice romanesti si, implicit, si ale celor europene”, a mai spus oficialul moldovean

Reprezentantul diplomatic al Republicii Moldova a vorbit şi despre efectele embargourilor impuse de Moscova.

“As vrea sa atrag atentia asupra aspectului benfic al acestor restrictii. Imediat a urmat o solidaritate impresionanta atat in Romania cat si in tarile Uniunii Europene care au demonstrat ca piata vestica este foarte flexibila, mult mai receptiva. A fost receptive in sensul ca au fost anulate cotele contravenite pentru tarile din Uniunea Europeana si actualmente suntem in asteptarea deciziei forumurilor Uniunii Europene de a elimina totalmente restrictiile de export a vinurilor moldovenesti, dar si a produselor agricole din Rep. Moldova”, a precizat ambasadorul.

“Apropo de restrictia estica chiar zilele trecute am aflat un detaliu foarte concludent. Cu cateva luni in urma la Moscova a avut loc o mare expozitie a vinurilor, Internationala. Si premiantul de Aur a fost vinul din Republica Moldova. E firesc, normal sa avem cat mai multe pieti de desfacere, indifferent ca este cea estica sau vestica, dar marea diferenta este ca piata vestica este una previzibila”, a completat Iurie

 

Leave a Reply