Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: Suntem condamnaţi să avem relaţii bune cu Rusia

5858102_mediafax_foto_andreea_alexandru_47310400

Calea europeană sau drumul înapoi spre răsărit, voinţa poporului sau interesele economice. Ucraina e prinsă la jumătatea drumului între Bruxelles şi Moscova, iar în pragul summitului decisiv de la Vilnius, încă mai putem asista la schimbări radicale. Într-un interviu pentru Realitatea TV, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a vorbit despre aspiraţiile europene ale Kievului şi relaţia dificilă cu Moscova.

Guvernul de la Kiev rămâne, chiar şi după întreruperea pregătirilor pentru Vilnius, pe drumul către Uniunea Europeană. Asigură ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, într-un interviu acordat Realitatea TV.

“Apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană ar fi mai avantajoasă pentru U.E. decât stadiul actual. Un mare număr de oameni simpli, de cetăţeni ar simţi imediat o îmbunătăţire a nivelului de trai, iar acesta e principiul stabilităţii statelor europene. În plan general, statul ar primi un impuls pentru dezvoltarea pe viitor. Ştim că nu trebuie să avem doar aşteptări, înţelegem că vom avea şi responsabilităţi dacă vom semna acest Acord de Asociere. În mare măsură, legislaţia ucraineană trebuie adaptată la cerinţele europene, iar implementarea acestor modificări va veni, bineînţeles, cu nişte costuri”, a declarat ambasadorul.

“La rândul său, Ucraina e o ţară mare, dacă luăm în considerare dimensiunile sale, şi poate emite pretenţii, dar pentru ca pretenţiile să fie justificate, trebuie, de acum înainte, să vină pregătită la masa negocierilor. Pe de altă parte, dacă nu ar exista potenţiale beneficii şi pentru UE, mă îndoiesc că vreun birocrat european ar fi interesat să atragă Ucraina spre Europa. La Bruxelles îşi dau foarte bine seama ce rezultate ar aducea apropierea Ucrainei de UE”, a completat oficialul ucrainean.

Rusia a exercitat mereu o influenţă strategică la Kiev. Iar acum, folosindu-se de şantajul economic, a ridicat un obstacol în faţa parcursului european al Ucrainei.

“Nu ne confruntăm pentru prima dată cu probleme legate de întoarcerea oamenilor de la vamă şi blocarea importurilor. Aceste situaţii apar frecvent şi coincid cu procese globale. Am avut astfel de probleme şi cu alte ţări, nu doar cu Rusia. Ucraina e un stat mare cu o economie importantă. Evoluţia economică a ţării depinde nu doar de ce se întâmplă pe plan naţional, dar şi de ce se întâmplă în regiune. Având în vedere că nu ne confruntăm pentru prima dată cu o astfel de situaţie, în ceea ce priveşte Rusia putem spune că suntem vaccinaţi. Rusia a fost, este şi sper că va fi mereu vecinul cu care suntem condamnaţi să avem relaţii de bună vecinătate”, a mai spus Teofil Bauer.

Pe lângă agricultură şi siderurgie, pe tabla de şah a Europei, Ucraina are un crucial rol energetic. E ţara de tranzit a gazului exportat de Rusia către UE. Dar Kievul e hotărât să-şi dobândească independenţa energetică pentru a smulge Moscovei orice mijloc de constrângere.

“Partea ucraineană lucrează intens pentru identificarea unor surse alternative de energie. În momentul de faţă importăm gaz nu numai din Rusia, dar şi din Polonia şi chiar în prezent se negociază cu Slovacia şi Ungaria. Se fac eforturi pentru a nu mai depinde de o singură ţară. În paralel, încercăm să găsim o cale de utilizare eficientă a resurselor noastre de subsol, gaze convenţionale şi cărbune. Recent, în direcţia surselor alternative de energie, a fost semnat un contract cu firma americană Chevron pentru exploatarea gazelor de şist în regiunea de est a Ucrainei. Sunt convins că apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană va face imposibilă repetarea crizei gazului din 2009 pentru că şi partea europeană va fi interesată ca sistemul de conducte din Ucraina să fie folosit cât mai eficient.  Securitatea energetică e o chestiune de maximă importanţă pentru securitatea naţională a Ucraine”, a spus ambasadorul Ucrainei.

 

Leave a Reply