BACALAUREAT 2013: 100 de centre de BAC vor fi deschise pentru susţinerea examenelor

11_Bac_VS_02_53024b453f
În liceele din Republica Moldova încep pretestările pentru toți candidații la examenele de absolvire, sesiunea 2013.

Ministerul Educației recomandă tuturor instituțiilor de învățămînt preuniversitar care au candidați la BAC să organizeze acest exercițiu pentru a verifica nivelul de pregătire al elevilor pentru examenele de bacalaureat. Pretestările vor fi organizate în perioada 1-12 aprilie. În această perioadă, testele vor fi plasate pe pagina web a Agenției de Asigurare a Calității (www.aee.edu.md), în zilele anunţate în orarul pretestărilor, începînd cu ora 8.00, iar la ora 14.00 vor fi disponibile baremele de corectare iar lucrările nu vor fi notate.

Conform noilor prevederi ale Metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat 2013, la BAC vor fi admiși doar candidații care vor avea situația școlară încheiată la toate disciplinele de studiu și nu doar la disciplinele de examen.

Cele 100 de centre de BAC și două centre în care vor fi verificate lucrările vor fi echipate cu camere video. Acest echipament va rămâne în gestiunea instituțiilor de învățămînt pentru securizarea spațiului școlar.

”Ministerul Educației nu este interesat să pice cât mai mulți elevi la examen, ci să fie corect față de toți cei implicați în procesul de testare a cunoștințelor şi abilităţilor. Camerele video vor fi instalate pentru a-i susține pe absolvenții care au învățat. Cei care au învățat nu au de ce să-și facă griji”, a declarat viceministrul Educației, Igor Grosu.

Candidații vor semna și în sesiunea de BAC 2013 o declarație pe propria răspundere prin care vor confirma că nu vor folosi în timpul examenului materiale interzise cum ar fi: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei.

În sesiunea 2013, vor susține examene de bacalaureat 28.497 de candidați în 100 de centre (30 de centre în municipiul Chișinău și 70 în țară). Din numărul total de candidați, 20.214 sînt din licee, 268 – din licee profesionale, 6.410 din colegii, 649 din universități. 956 de candidați au solicitat să susțină examene de bacalaureat în regim extern. Pentru susținerea examenelor de BAC în regim extern nu vor fi create centre separate. Candidații vor susține examenele în aceleași centre, în același timp cu restul absolvenților.

Leave a Reply