Bugetul MAI se va îngrăşa simţitor graţie monitorizării video a intersecţiilor din capitală

P1230064
sursa foto: deschide.md

Timp de o oră, la o singură intersecţie monitorizată video, pot fi aplicate amenzi în sumă de circa 300 de mii de lei. Deşi la momentul actual, au fost instalate radare şi camere de supraveghere la doar două intersecţii, pînă la finele anului în Chişinău urmează a fi dotate 41 de intersecţii. Sistemul oferă posibilitatea de a capta imagini din trafic, viteza medie de deplasare, numerele de înmatriculare a automobilelor şi chiar dacă şoferul are cuplată centura de siguranţă.

Totodată, ofiţerii Centrului de monitorizare şi control trafic al MAI, lansat astăzi, vor monitoriza şi acţiunile poliţiştilor de patrulare. În acest mod, oamenii legii speră să educe o cultură în timpul aflării la volan în Republica Moldova, dar şi să combată fenomenul corupţional.

P1230072
sursa foto: deschide.md

Potrivit Ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, prezent la evenimentul de lansare a Centrului, accidentele grave încep de la toleranţa încălcărilor minore. Astfel, dacă vor fi sancţionate inclusiv micile abateri, şoferii vor tinde a fi mai disciplinaţi. „Oameni buni, să vă dezvăţaţi să opriţi la radar, după care să acceleraţi nebuneşte”, a preîntîmpinat Recean şoferii, menţionînd că sistemul va calcula şi viteza medie de deplasare între două puncte monitorizate.

P1230067
sursa foto: deschide.md

Centrul de monitorizare şi control trafic al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI a fost lansat graţie unui suport de 4,5 milioane de dolari SUA oferit de Guvernul Republicii Populare Chineze. Partea chineză a oferit în cadrul proiectului 162 de piloni, 571 de camere video, 8 radare staţionare, 26 de kilometri de cablu fibră optică, calculatoare, servere, monitoare şi alt utilaj necesar.

1381087_635879509767494_1645876974_n
sursa foto: deschide.md

 

 

Leave a Reply