Business-ul moldovenesc a absorbit 86% din volumul total al creditelor

a

Persoanelor juridice rezidente, inclusiv persoanelor fizice care practica activitate de întreprinzător sau alt tip de activitate au contractat 85,9% din volumul total al creditelor de 39,761 miliarde de lei acordate de băncile comerciale moldovenești  în luna octombrie, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Datele BNM relevă că persoanele fizice s-au împrumutat de la bănci cu 5,456 miliarde de lei, iar persoanele nerezidente au contractat 8,75 mil. de lei. Iar în ceea ce privește moneda de creditare, cea mai mare parte a împrumuturilor – 58,2% (23,16 miliarde de lei) au fost acordate în monedă națională, 17,4% în USD, iar 24,2% în euro.

Ca și în perioada anterioară comerțul rămâne a fi cea mai creditată ramură în condițiile în care gradul de risc este redus față de alte domenii. Astfel, băncile au acordat comerțului 15,17 miliarde de lei (38,1% din soldul total al creditelor). Iar la o distanță mare se găsește industria alimentară care a absorbit credite în sumă de 4 miliarde de lei, urmată de creditele consum cu 3,30 miliarde de lei.

Pe plan intern, activitatea de creditare rămâne anemică din cauza nivelului înalt de incertitudine care încă persistă, precum și restructurarea lentă a activelor „toxice” din sistem . Astfel, creditele neperformante încă ocupă o pondere neconfortabilă în portofoliul băncilor (12,4% din total credite la finele lunii septembrie).

Leave a Reply