CC le-a tăiat pofta importatorilor automobilelor de lux//Reducerea accizei cu 43% pentru automobilele de lux – neconstituţională

a

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea accizei cu 43% pentru maşinile de lux, în urma sesizării depusă de PL.

În explicaţia Curţii se spune că Parlamentul a majorat acciza la automobilele de lux fără avizul Guvernului.  „Orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern”, se spune în decizia Curţii Constituţionale.

Totodată, CC spune că până la completarea cadrului legal cu prevederi care vizează mărimea accizelor pentru mijloacele de transport urmează să se aplice prevederile anterioare modificărilor operate prin Legea nr. 324 din 23 decembrie 2013 pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

La 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare noile cote ale accizelor la importul de automobile în Republica Moldova. Parlamentul a redus cu 43% taxa aplicată la importul maşinilor de lux cu motoare ce au capacitatea de peste 2.500 de centimetri cubi, pentru motoarele diesel şi de peste 3.000 de centimetri cubi, la cele pe benzină.

Acum câteva zile, președintele Comisiei pentru economiei buget și finanțe declara pentru deschide.md că nu există nicio clasificare a mașinilor de lux. Au fost făcute mau multe declarații bazate pe emoții. Or, noi vrem să modificăm legislația pentru a face claritate în domeniul mașinilor cu capacitatea motorului mare.

Unii experți economici sunt de părere că reducerea accizei pentru mașinile de lux ar avea legătură cu unii oficiali implicaţi în importul de mașini scumpe.

Leave a Reply