Cetățenii străini vor putea utiliza telefoanele mobile în Coreea de Nord

korea-mobile
Sursa foto: commons.wikimedia.org

Până în prezent, străinii care intrau în Coreea de Nord erau obligaţi să-şi lase telefoanele mobile la graniţă până la plecare, ceea ce făcea imposibilă comunicarea turiştilor cu restul lumii.

De această regulă nu a scăpat nici preşedintele Google, Eric Schmidt, care, în timpul recentei sale vizite în statul comunist, s-a văzut nevoit să-şi lase telefonul la Beijing.

Acum, cetăţenii străini care intră în Coreea de Nord vor putea veni cu propriile telefoane şi vor putea cumpăra cartele SIM pentru folosirea acestora. De asemenea, vor avea posibilitatea de a închiria aparate cu cartele SIM care vor permite convorbirile cu alte ţări, contactarea ambasadelor străine de la Phenian sau a hotelurilor internaţionale din capitala nord-coreeană, potrivit reprezentanţilor reţelei de telefonie mobilă Koryolink.

Cu toate acestea, străinii nu vor putea comunica prin intermediul telefoanelor mobile cu cetăţenii nord-coreeni, care folosesc o altă reţea, şi nici nu vor avea acces la Internet folosind SIM-urile cumpărate sau închiriate la intrarea în ţară. În plus, deşi pot suna în Japonia sau Statele Unite, nu o vor putea face şi în Coreea de Sud.

Numărul telefoanelor mobile din Coreea de Nord a crescut foarte mult după ce, în urmă cu patru ani, firma egipteană de telecomunicaţii Orascom a construit o reţea 3G. În prezent, peste un milion de oameni folosesc telefoane mobile în Coreea de Nord, notează antena3.ro.

Reţeaua 3G oferă nord-coreenilor şi acces la ziarul regimului, Rodong Sinmun, în schimbul unei taxe, dar nu şi la Internetul global.

 

Leave a Reply