CNI a depistat conflict de interese în cazul a 5 demnitari

1_44004000

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese, notează moldovacurata.md.

Potrivit CNI, actele de constatare care vizează aceste persoane au rămas definitive şi au fost remise Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) care urmează să aplice sancţiuni pentru ilegalităţile comise. Până în acest moment, actele de constatare emise de CNI au fost atacate în instanţa de judecată de către ex-procurorul general, Valeriu Zubco, şi de către primarul comunei Ghidighici, Ion Begleţ.

Valeriu Zubco şi Ion Lupu, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva”, sunt acuzaţi de nedeclararea conflictului de interese în cazul incidentului din Pădurea Domnească produs pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare, la care au participat mai multe persoane cu funcții publice, judecători și oameni de afaceri, a fost împuşcat Sorin Paciu. Cei doi oficiali nu au anunțat incidentul și nu au declarat conflictul de interese.

În ceea ce-l priveşte pe primarul de Ghidighici, CNI s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

O situaţie similară este constatată şi la primăria comunei Ignăţei, raionul Rezina, unde primarul Ion Balan a încheiat mai multe contracte de achiziţii de produse alimentare pentru grădiniţa din sat, a cărei directoare este soţia acestuia, ÎI „Ion Balan”, fondată de însuşi primarul Ion Balan.

Conflict de interese a fost constatat şi în cazul lui Ion Cernei, directorul de la SA „Termocom”. Acesta a închiriat pentru întreprindere de la ginerele şi fiica sa două automobile, pentru care a plătit din bugetul public peste jumătate de milion de lei. Funcţionarul public a declarat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Municipal Chişinău că nu ştia cui aparţin maşinile în cauză.

Şi în cazul ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, CNI a constatat conflict de interese. Membrii Comisiei au ajuns la concluzia că oficialul s-a aflat în conflict de interese atunci „când a admis reorganizarea Spitalului Clinic Republican prin absorbția Institutului de Cardiologie și a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, astfel acesta și-ar fi creat condiții favorabile de administrare a spitalelor, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru”. Ministrul, care și-a anulat acel ordin în luna februarie curent, neagă existența vreunui interes și susține că măsurile erau prevăzute în foaia de parcurs pentru reformarea sistemului medical, astfel încât acesta să fie racordat la standardele europene.

Potrivit articolului 313al Codului contravenţional al Republicii Moldova, nedeclararea conflictului de interese de către persoana care activează în cadrul unei autorităţi publice, instituţii publice, întreprinderi de stat sau municipale ori în cadrul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 de unităţi convenţionale (2 000 – 6 000 de lei).

Leave a Reply