Consiuliul Europei, îngrijorat de situaţia din R.Moldova, care afectează ”fundamental” sistemul politic

579202_493319340689032_413066843_n

Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Thorbjørn Jagland, se arată preocupat de situația politică din Republica Moldova, după votarea mai multor legi, vineri, de deputaţii comunişti şi liberal-democraţi, care vizează Curtea Constituţională, Centrul Naţional Anticorupţie, sistemul electoral. Jagland consideră că aceste modificări riscă să submineze independenţa acestor instituţii.

Într-un mesaj în legătură cu ultimele evenimente din Republica Molodva, Secretarul General al CoE, instituţie care monitorizează reformele democratice din Republica Moldova, se declară îngrijorat de ultimele evoluţii de la Chişinău şi menţionează că modificările vor afecta instituţiile din ţara noastră. ”Urmăresc cu îngrijorare evoluția evenimentelor din Republica Moldova. În ultimele zile, Parlamentul Republicii Moldova a modificat o serie de legi care afectează în mod fundamental sistemul politic al țării. Legile privind Curtea Constituțională, sistemul electoral, legea privind funcționarea Guvernului și a unor instituții de drept au fost modificate, adeseori în mod repetat, fără consultările necesare. Aceste modificări și modul în care acestea au fost adoptate riscă să submineze independența și echilibrul dintre aceste instituții”, se menţionează în mesaj, transmite previziuni.md.

Oficialul atrage atenţia că cea mai afectată, pare să fie, independenţa Curţii Constituţionale. ”Cele mai recente modificări care afectează Curtea Constituțională dau motive de îngrijorarea deosebită, întrucât prevederile propuse par a veni în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, precum și cu Standardele Europene privind justiția constituțională”.

Secretarul General al Consiliului Europei îndeamnă liderii politici să dea dovadă de responsabilitate pentru că în caz contrar va fi afectat cursul european al Republicii Moldova. ”Fac apel la toți actorii politici să acționeze în mod responsabil. În joc este pusă coerența și credibilitatea cursului european al țării. Consiliul Europei va continua să coopereze cu Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneția, pentru a ajuta țara să depășească dificultățile politice din prezent”, se arată la finalul mesajului.

Amintim că anterior şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, precum şi comisarii europeni Catherine Ashton şi Stefan Fule au criticat ultimele modificări legislative, arătându-şi îngrijorarea vizavi de încălcările care s-au produs în ultima perioadă de timp în parlament.

Leave a Reply