Copii orfani ar putea primi indemnizații mai mari

big-peste-100-de-mii-de-copii-din-moldova-au-unul-sau-ambii-parinti-peste-hotareCopii care și-au pierdut părinții ar putea primi alocații sociale mai mari.  Este vorba despre o inițiativă legislativă a unui grup de deputați, înaintată de către vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

Deputata pledează pentru modificarea Legii privind alocaţiile sociale pentru unele categorii de cetăţeni, astfel încât alocaţia pentru copii, în cazul pierderii întreţinătorului, să constituie  30% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilită anual de către Guvern, pentru fiecare copil.
De  menționat că în Moldova sunt peste 4000 de copii care beneficiază de asemenea ajutoare sociale. Guvernul, urmează în condițiile art. 131 din Constituție și art. 58 din Regulamentul Parlamentului să identifice și să aprobe cheltuielile bugetare pentru implementarea prevederilor ce se conțin în prezentul proiect de lege.
În prezent, alocaţia pentru copii în cazul pierderii întreţinătorului se stabileşte în cuantum de 49 lei pentru fiecare dintre ei, fără a depăşi suma totală de 98 lei.

Inițiativa a fost susținută de  către deputații PLDM Maria Ciobanu, Nicolae Juravschi, Nicolae Olaru și Tudor Deliu, Gheorghe Focșa, Maria Nasu și Elena Frumosu.

Leave a Reply