Deputaţii transnistreni NU-L MAI ASCULTĂ pe Şevciuk. I-au luat dreptul de a numi primarii şi preşedinţii de raioane

deputati
sursa foto: adevărul.ro

Parlamentarii transnistrieni au aprobat un amendament la aşa-zisa constituţie a regiunii, chiar dacă Evghenii Şevciuk, liderul separatist, s-a opus. Este vorba despre procedura de alegere a primarilor şi preşedinţilor de raioane, potrivit nr2.ru. Proiectul de lege, elaborat de un grup de deputaţi din regiune, prevede desemnarea aleşilor locali prin vot direct şi nu de către aşa-zisul preşedinte al regiunii. Iniţiativa legislativă a primit aviz negativ din partea liderului transnistrean, Evghenii Şevciuk, dar a fost totuşi aprobată de legislatorii separatişti.

Consilierii lui Şevciuk şi-au explicat poziţia prin faptul că alegerea directă a primarilor va complica instituirea unui control asupra activităţii acestora.

“În prezent, primarii pot fi demişi prin dispoziţia preşedintelui. În urma aplicării noilor prevederi legale, retragerea din funcţie a unui preşedinte de raion va fi mai complicată”, a precizat consilierul lui Şevciuk, Alexandr Kisnicean.

De cealaltă parte, autorii proiectului sunt de părere că desemnarea aleşilor locali de către aşa-zisul preşedinte nu mai este actuală. “Acest mecanism duce la răcirea relaţiilor dintre cetăţeni şi aleşii locali”, explică deputaţii din regiune.

Proiectul de lege privind alegerea preşedinţilor de raioane prin vot direct a fost aprobat cu votul a 29 de deputaţi transnistreni, şapte fiind împotrivă.

 

Leave a Reply