EXCLUSIV // AMBASADA BENTLEY II. Confirmarea consulului Patrașcu

Ambasada Republicii Moldova la Moscova se află chiar în centrul istoric al oraşului. După măsurile Moscovite am putea spune chiar în coasta Kremlinului. Sunt doar câteva zeci de paşi de la staţia de metro până la gangul de pe Kuzneţkii Most 7. Anume aici este amplasat cuibul diplomaţiei Moldave – o zonă extrem de scumpă a capitalei Rusiei.

Pot descrie amănunţit împrejurimile pentru că am făcut drumul spre ambasadă de multe ori – un cadou oferit cu mare amabilitate de serviciul de presă al Ambasadei, care ne-a tot amânat întâlnirea cu ambasadorul de pe o zi pe alta. Şi aşa 5 zile la rând. După cum am mai scris în partea I al acestui material, sunt foarte ocupaţi diplomaţii moldoveni.

Deşi ştiau cu cel puţin o săptămână înainte că venim la Moscova pentru a vorbi cu ambasadorul, cei de la ambasadă, în special Valeriu Manea – responsabil pentru relațiile cu publicul, au făcut în fel şi chip numai să nu păşim pe teritoriul misiunii diplomatice. “Domnul ambasador are un program foarte încărcat”, “O să revin cu un sunet…”, “Poate mai pe la sfârşitul săptămânii” – cam cu asta ne-au hrănit cei de la ambasadă timp de 5 zile. Ni s-a creat impresia că ziariştii din Moldova stau cu sutele la uşa ambasadei, şi ambasadorul s-a săturat de ei. Cunoscând situaţia financiară a redacţiilor din Moldova nu prea cred că îşi deleagă nici măcar lunar jurnalişti în Moscova.

După ce am înțeles că nu este posibil să vorbim cu vreun oficial de la ambasadă şi să aflăm din gura lui despre cum şi cui îi sunt atribuite numerele diplomatice ale ambasadei am decis să apelăm la Congresul Diasporei Moldoveneşti, care se află pe teritoriul ambasadei. Ne gândeam că poate ne ajută ei. Reprezentanţii ONG-ului, care, printre altele se ocupă de perfectarea actelor şi legalizarea aflării moldovenilor în Rusia (fapt care va deveni în curând subiectul unui alt articol), nu ne-au putut spune nimic despre numerele diplomatice. Mai mult ca atât, reprezentanta Congresului, Eufrosinia Gâştemulte ne-a declarat: “Nu ştiu nimic şi chiar dacă aş şti ceva nu v-aş fi spus. Vă daţi seama ce lucruri mă întrebaţi?”. Reacţia lui Gâştemulte e cât se poate de firească, pentru că dacă ne-ar fi oferit informaţii ar fi pus sub pericol business-ul destul de profitabil şi pus bine la punct (sic!) chiar în interiorul Ambasadei. Nu de alta, dar cei care circulă des la Mosova cu trenul îi cunosc la faţă pe frații Calinin, mai bine zis pe unul dintre ei, care este preşedintele acestei organizaţii, de pe publicitatea lipită pe ușile veceelor din toate vagoanele trenului 47 – 48.  Pe aceste afişe este enumerată lista serviciilor oferite de Congres.

calinin-ambasada

În fine, văzând că nu reuşim nici pe această cale să aflăm ceva, iar o mână spală pe alta, am decis să mergem pe o altă cale. Unicul loc al misiunii noastre Diplomatice în care poţi intra fără să fii obstrucţionat este consulatul. Zilnic zeci de cetăţeni moldoveni fac coadă la uşa consulului Patraşcu pentru a-şi perfecta “paşaportul alb” – un document care confirmă identitatea persoanei în cazul pierderii paşaportului. Majoritatea lor nu l-au pierdut, ci pur şi simplu au depăşit termeul legal de şedere în Rusia. Pentru a nu avea probleme la graniţă, aceştia apelează la Paşaportul Alb şi, cu ajutorul acestuia, părăsesc ţara. Cu aceeaşi legendă ne-am aşezat şi noi în anticameră. După mai bine de o oră de aşteptare, am intrat la consul. Încăperea reprezintă un birou mare împărţit în două de un geam cu ghişeu. După geam se află consulul. Acesta s-a arătat puţin mirat de faptul că în faţă i-a apărut un jurnalist. În schimb, spre deosebire de ceilalţi colegi ai săi a avut bunul simţ să ne răspundă la întrebări.

Aşadar consulul ne-a confirmat că numerele de înmatriculare cu seria 147 77 aparţin Ambasadei. Mai mult, acesta a confirmat fiecare dintre numerele din lista prezentată de noi, pozele cărora le-am publicat în prima parte a articolului. A avut un moment de ezitare (clar din ce cauză) doar la cele două maşini marca Bentley, dar a confirmat că și aceste numere aparțin ambasadei. Toată discuția cu consulul a fost înregistrată. Nu o publicăm doar pentru că diplomatul nu a fost anunțat despre faptul că înregistrăm discuția. O păstrăm pentru noi ca probă în cazul în care vom fi chemați în judecată. Totodată, Patrașcu ne-a rugat însă să trimitem o scrisoare oficilă pe adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pentru a putea obţine informaţii oficiale, lucru pe care l-am și făcut. Nici până astăzi nu am primit un răspuns oficial din partea instituției.

În acelaşi timp, surse din cadrul organelor de forţă ale federației Ruse au declarat pentru deschide.md că deţin informaţii referitor la modul fraudulos prin care sunt distribuite numerele diplomatice ale Ambasadei Republicii Moldova la Moscova unor terţe persoane. Aceeași situație este proprie și ambasadelor Azerbaidjanului și Armeniei în Rusia. Acestea ne-au oferit câteva detalii. Şi anume: Ambasada Republicii Moldova are 60 de numere Diplomatice. Mulţi dintre cei care se plimbă cu numere diplomatice nici măcar cetăţenia Republicii Moldova nu o dețin.

Să revenim însă la Ilan Şor (acesta fiind unica persoană despre care ştim cu certitudine că posedă numere diplomatice) şi modalitatea prin care acesta putea obţine numerele diplomatice. Aşadar, nefiind angajat al ministerului de externe Şor avea doar două variante pentru a obţine plăcuţele roşii. Prima – să fie consul onorific al Republicii Moldova la Moscova, a doua – să fie reprezentant comercial al Republicii Moldova.

În ceea ce ţine de prima variantă putem afirma că este imposibil un asemenea scenariu, pentru că Republica Moldova nu are nici un consul onorific. Pică şi cea de-a doua variantă –  numerele diplomatice nu mai sunt oferite de către Federația Rusă reprezentanţilor comerciali ai ţărilor încă din 2003. Aceasta ar fi putut fi unica explicaţie plauzibilă a diplomaţilor noştri.

Astfel, atât Ilan Şor şi Jasmin cât şi restul posesorilor de numere diplomatice nu au avut cum să le obţină pe cale legală, chiar dacă ar fi fost cei mai reprezentativi agenţi economici ai Republicii Moldova. Un mic detaliu –  în 2003 Şor avea doar 15 ani. Un alt mic detaliu – maşinile surprinse în poze nu au 10 ani. Şi nici plăcuţele de înmatriculare nu par să aibă, deci au fost oferite recent.

Având în vedere apropierea lui Ilan Şor faţă de anumite cercuri politice de la Chişinău putem presupune că plăcuţele cu numere de înmatriculare i-au fost oferite pe timpul guvernării AIE. I sau II – nu mai contează. Prin tăcerea sa, Ministerul de Externe, căruia i-au fost expediate întrebările expuse din prima parte a acestui material nu face decât să confirme bănuielile care apar.

În acelaşi context, în scurt timp, urmează să primim un răspuns oficial din partea GIBDD-ului Rusesc din care vom afla răspunsurile la toate întrebările apărute în acest articol. Să vedem ce ne va spune după aceasta Guvernul de la Chişinău.

În fine, ceva e putred la Moscova… şi nu e vorba de ruşi.

(Va urma)

P.S. După apariția primei părți a investigației, au apărut și câteva reacții ale demnitarilor. Astfel Valeriu Streleț a confirmat că numerele de înmatriculare există și sunt reale, doar că au fost oferite încă de comuniști. Streleț sau nu știe, sau minte. Numerele mașinilor de mai jos nu puteau fi acordate în 2009. Sursele noastre din GIBDD susțin că acestea au fost înregistrate la Moscova mai târziu și e vorba despre 3 mașini – una pentru Ilan, alta pentru Jasmin și a treia pentru fiul interpretei. 

14

P.P.S. – După publicarea primei părți a investigației, am fost contactați de mai multă lume gata să ne ofere informații despre activitatea ambasadelor noastre și în alte state. Unele dintre aceste persoane au reușit deja să ne ofere aceste informații. Astfel, vă anunțăm pe această cale, că investigația AMBASADA BENTLEY nu se oprește doar la a două parte. Vom reveni curând la această temă. Poate mult mai repede decât, probabil, speră unii.

VEZI PARTEA A 1-A

VEZI PARTEA A 3-A

PENTRU POLITICIENI // Cine sunt ticăloșii lui Filat ?

Leave a Reply