(VIDEO) Neglijență criminală sau SABOTAJ ? Incendiul din trenul Chișinău-Ungheni

Cauza incendiului declanșat în urmă cu două săptămâni, în gara Strășeni, într-o garnitură a trenului modernizat care circula pe direcția Chișinău – Ungheni, pare să fi fost neglijența criminală, dacă nu chiar un sabotaj. Cel puțin asta indică o analiză sumară a imaginilor filmate în momentul incidentului, imagini aflate în posesia redacției deschide.md.

În captura video se vede clar cum mecanicul trenului ajunge la locul incendiului. dar nu întreprinde nimic pentru stingerea focarului. Concluziile pompierilor, facute publice astăzi, vorbesc însă doar despre o defecțiune a generatorului. Descrierea imaginilor surprinse de sistemul de monitorizare al garniturii, până în momentul în care acesta nu a mai funcționat, spune, însă, altceva.

Sistemul de securitate al trenului a semnalat incendiul, inclusiv și locați acestuia, la ora 04:07, iar mecanicul a avut nevoie de nici mai mult, nici mai puțin de 12 minute pentru a ajunge la locul incendiului. Asta, deși avea de traversat doar 4 vagoane.

Iresponsabilitatea bărbatului nu se termină aici: ajuns la la locul incendiului, aceasta pare că se dezmeticește timp de 3 minute, iar alte 5 minute le consumă, liniștit, în cabina vecină.

Ulterior, mecanicul revine în fața geamului prin care se văd clar flăcările din compartimentul generatorului, dar nu întreprinde nimic chiar dacă are la îndemână un extinctor. Când fumul a cuprins toată încăperea, bărbatul pleacă din zonă, cu nepăsare.

La ora 04:30, flăcările întrerup curentul electric la care era conectat sistemul de monitorizare video. Potrivit unor surse, pompierii au fost sesizați peste alte 15 minute (04:44), adică la un interval de aproape 40 de minute de la pornirea incendiului.

Dincolo de această argumentație, rămâne inexplicabil faptul de ce nu a fost declanșat sistemul de stingere a incendiului, iar trenul nu a fost oprit chiar dacă aceasta era o regulă de bază care se impune în asemenea cazuri.

Facând abstracție de constatările pompierilor și concluziile comisiei care urmează să se expună, neglijența criminală de care dă dovadă mecanicul surprins în captura video ridică mai multe semne de întrebare asupra acestui caz. E neglijență, sau sabotaj? Deschide.md urmărește cazul și va reveni cu detalii.

Video complet poate fi văzut aici: http://www.youtube.com/watch?v=LfsC_t2AeTs

 

Leave a Reply