Fără interdicţii pentru zona transnistreană

transnistria

Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria dezminte informaţia apărută în presa din Republica Moldova precum că ar exista o listă a oficialilor moldoveni care au interdicţie de a circula în stânga Nistrului în perioada sărbătorilor de Paşte.

Potrivit MAE, scrisoarea transmisă Chişinăului nu se referă la nicio interdicţie. Autorităţile transnistrene au cerut reprezentantului politic al RM, Eugen Carpov să elaboreze o listă a oficialilor din Moldova care vor să sărbătorească Paştele în stânga Nistrului pentru a facilita accesul şi a asigura securitatea acestora. Totodată, în comunicat se spune că aceste măsuri sunt întreprinse, în special, în scopul de a evita eventualele provocări şi posibile incidente, care ar putea apărea din cauza gradului insuficient de interacțiune între reprezentanții politici.

Potrivit autorităţilor transnistrene, în scrisoare s-au dat asigurări că este de ajuns doar lista oficialilor moldoveni şi că nu vor avea nevoie de alte notificări la adresa acestor persoane. De asemenea, în comunicat se menţionează că problema limitării circulaţiei oficialilor se discută mai bine de un an.
Totuşi, se spune în comunicat, Tiraspolul insistă ca partea moldovenească să transmită lista oficialilor din RM care planifică să treacă graniţa moldo-transnitreană pe 5-6 şi 12-13 mai. MAE din Transnistria menţionează că aceste măsuri nu se referă la cetăţenii de rând, îi vizează doar pe deputaţii în Parlament şi pe funcţionarii publici.
Informaţia referitor la aşa-zisa interdicţie impusă de Tiraspol a fost publicată pe site-ul MAE transnistrean după anunţurile apărute în mass-media din RM pe 28 aprilie 2013. Instituţia s-a autosesizat, în special, în urma declaraţiei viceprim-ministrului, Eugen Carpov făcută la Publika TV.

Leave a Reply