Fiica Iuliei Timoşenko: Decizia CEDO este o ‘primă victorie’

RTV
RTV

Fiica fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a apreciat marţi că decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Ucraina pentru detenţia ‘ilegală’ a opozantei, este o ‘primă victorie’, relatează Agerpres.

‘Astăzi, credem că aceasta este o primă victorie, un prim pas către reabilitatea sa politică totală şi eliberarea sa imediată’, a declarat Evghenia Timoşenko în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

‘Curtea a recunoscut că mama mea este o prizonieră politică, iar acum, autorităţile ucrainene nu pot nega faptul că ea trebuie eliberată’, a adăugat fiica opozantei.

‘În baza deciziei Curţii, preşedintele (ucrainean) are posibilitatea de a o elibera pe mama mea. Sperăm că va lua această decizie umană cât mai repede posibil’, a continuat Evghenia, adăugând că fostul premier va fi, de asemenea, ‘absolvit de acuzaţiile false şi absurde’ formulate împotriva sa.

CEDO a decis marţi în favoarea Iuliei Timoşenko, încarcerată din 2011, estimând în unanimitate ca ‘arbitrară şi ilegală’ plasarea sa în detenţie provizorie, care a dus la condamnarea ei într-un proces, considerat motivat politic.

Judecătorii instanţei de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru încălcarea a patru drepturi fundamentale ale fostului premier ucrainean. Completul de judecată a constatat mai multe încălcari ale articolului 5 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului (‘Dreptul la libertate şi securitate’) şi ale articolului 18 alineatul (‘Limitarea utilizării restricţiilor faţă de drepturi’).

În schimb, CEDO a respins plângerea fostului premier privind presupusele rele tratamente la care a fost supusă în închisoare.

Condamnarea dictată de CEDO este doar o reparaţie morală, Timoşenko nesolicitând bani reprezentând daune sau alte cheltuieli.

Iulia Timoşenko, unul din artizanii Revoluţiei Portocalii din 2004, a fost condamnată la şapte ani de închisoare în octombrie 2011, pentru abuz de putere în negocierea unui contract de gaze cu Rusia, pe care actualele autorităţi de la Kiev îl consideră păgubos pentru Ucraina. Fosta şefă a guvernului ucrainean susţine că întemniţarea sa a avut ca scop s-o ţină departe de politică, prin încălcarea drepturilor sale fundamentale.

Leave a Reply