FOTO // VIDEO // Veterean al războiului din Transnistria, CANDIDAT pentru Parlamentul European

lesco

Fostul deținut politic Alexandru Leșco, condamnat la 12 ani de închisoare de forțele separatiste transnistrene, este candidat pentru Parlamentul European pe listele Partidului Mișcarea Populară din Romănia.

La numai 3 luni de la înregistrare, partidul condus de Eugen Tomac, deputat ales în colegiul 2 Basarabia, are deja 10% în preferințele românilor.

Dosarele cu semnături (360.ooo) și lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din 25 mai a fost depusă luni, 24 martie, la Biroul Electoral Central. Pe primul loc se află europarlamentarul Cristian Preda, pe locul doi Siegfried Mureșan, iar pe locul trei, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.

Eugen-Tomac--In-2014--dreapta-va-fi-unita-sub-Traian-Basescu

Președintele PMP Eugen Tomac s-a arătat convins că echipa de profesioniști a PMP va primi votul oamenilor de bună credință, al tinerilor, al celor care platesc taxe și impozite și speră într-o societate mai buna. Deputatul a subliniat că PMP a aratat astfel că este un “partid credibil”, pentru că a reușit să strângă “mai mult decat partide cu 20 de ani de istorie”, referire directa la PDL, partid din care a demisionat  în urmă cu mult timp.

Fiica președintelui Traian Băsescu, cu toate că a strâns numărul de semnături necesare și ar fi putut candida ca independent, a decis să se alature PMP, dar să nu candideze la alegerile europarlamentare din 25 mai.

Alexandru Leșco s-a născut la 21 februarie 1955 în Coșernița, raionul Florești. Este un luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transistria, în care Federația Rusă a fost declarată stat agesor de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Leșco a fost arestat în Tiraspol în iunie 1992, alături de alți membri ai așa-numitului Grup Ilașcu, de forțele separatiste și condamnat la 12 ani de închisoare. A fost acuzat de crime de război și terorism și a fost găsit vinovat de uciderea unui demnitar al republicii separatiste cu scopul de a genera teroare și de utilizarea neautorizată a munițiilor și explozibililor. Alexandru Leșco a fost eliberat după ispășirea condamnării, la 2 iunie 2004.  Alexandru Leșco a primit cetățenia română în timpul detenției în Transnistria. La data de 3 iulie 2007, președintele României, Traian Băsescu, i-a decorat la Palatul Cotroceni pe Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco și Tudor Petrov Popa cu Ordinul Naționa Steaua României în grad de Cavaler.

Leave a Reply