Franţa este împotriva intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen

Foto: cotidianul.ro
Foto: cotidianul.ro

Deocamdată, Franţa nu este în favoarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, din cauza temerilor privind securitatea la graniţe. Este ministrului afacerilor externe francez, Laurent Fabius, relatează Reuters, preluat de Agerpres.ro.

“Dacă nu se schimbă condiţiile, nu vom fi pentru”, a declarat Fabius în legătură cu o viitoare decizie a Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la 1 ianuarie 2014.

Comentariile ministrului survin în contextul unei dezbateri aprinse în cadrul coaliţiei la putere în Franţa privind populaţia romă din această ţară, scrie agenţia de presă citată.

Circa 20.000 de imigranţi de etnie romă din România şi Bulgaria locuiesc în sute de tabere improvizate la marginea oraşelor franceze. Tensiunile dintre aceştia şi comunităţile locale au făcut din imigraţia romilor un subiect controversat, în contextul apropierii alegerilor locale din Franţa, programate pentru primăvara anului viitor.

Cetăţenii români şi bulgari au, în prezent, dreptul de a călători cu paşaport prin Spaţiul Schengen, zonă de circulaţie liberă în Europa în care statele membre, între care majoritatea ţărilor din UE, dar şi Elveţia sau Norvegia, au eliminat controalele la graniţele dintre ele, aminteşte Reuters.

Restricţii temporare care au impus verificarea paşapoartelor au fost implementate atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, în 2007, care vor fi ridicate în ianuarie. Însă fiecare ţară membră a Uniunii are dreptul de a se opune admiterii unei alte ţări membre în Spaţiul Schengen, iar un vot în acest sens urmează să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

La rândul său, Germania a indicat în martie că se opune intrării celor două ţări în zona de liberă circulaţie.

Săptămâna trecută, ministrul afacerilor interne francez, Manuel Valls, a iscat o controversă în coaliţia la putere, afirmând că majoritatea imigranţilor de etnie romă nu pot fi integraţi în societate şi ar trebui să se întoarcă acasă.

Leave a Reply