Fumătorii VOR FI ARȘI și mai mult, la buzunare

aa

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională hotărârea Parlamentului privind majorarea cotei accizei pentru țigările cu filtru.

Curtea a decis că majorarea a fost prea mică și discriminatorie. “Majorarea a fost făcută neuniform. Acciza pentru țigările de producție import a fost majorată insuficient, pentru protejarea anumitor agenți economici. Nu suntem contra majorării accizului la țigări, dar să fie făcută uniform pentru toate tipurile de țigări”, a declarat deputatul PL, Gheorghe Brega.

La rândul său, deputatul Valeriu Munteanu a subliniat că acum Guvernul trebuie să se gândească de unde va suplini încasările la buget, în urma majorării insuficiente a accizelor la țigări.

În urma operării modificărilor operate cota accizului a fost majorată de la 45 până la 75 de lei pe unitate de măsură, deși Guvernul a solicitat o majorare de până la 50 de lei.

Astăzi,  Curtea Constituțională a declarat neconstituțională cota accizului de 75 de lei. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

De la începutul anului curent, țigările s-au scumpit în medie cu 10-15% în urma intrării în vigoare a politici bugetar-fiscale. De exemplu, un pachet de Red&White costă acum 11 lei față de 9,50 lei.

Leave a Reply