Guvernul intervine în SCANDALUL ACCIZELOR pentru țigări

a

Guvernul a aprobat astăzi revenirea la cota veche a accizelor la țigări după ce ieri Curtea Constituțională a a declarat astăzi neconstituțională hotărârea Parlamentului privind majorarea cotei accizei pentru țigările cu filtru

Șeful Comisiei parlamentare pentru economiei buget și finanțe, Veaceslav Ioniță scria pe facebook că decizia Curții Constituționale va prejudicia bugetul de stat cu aproape 200 mil de lei.

„Parlamentul nu a majorat nici nu a micșorat veniturile bugetare.Noi doar am modificat structura accizelor la țigări în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Prin politica de accize noi urmărim în primul rând sa descurajam fumatul”, spunea Ioniță.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, i-a dat imediat replica lui Veaceslav Ioniță și între cei doi a început o polemică.

tigari

Curtea Constituțională a decis că majorarea a fost prea mică și discriminatorie. “Majorarea a fost făcută neuniform. Acciza pentru țigările de producție import a fost majorată insuficient, pentru protejarea anumitor agenți economici. Nu suntem contra majorării accizului la țigări, dar să fie făcută uniform pentru toate tipurile de țigări”, a declara deputatul PL, Gheorghe Brega.

În urma operării modificărilor operate cota accizului a fost majorată de la 45 până la 75 de lei pe unitate de măsură, deși Guvernul a solicitat o majorare de până la 50 de lei.

De la începutul anului curent, țigările s-au scumpit în medie cu 10-15% în urma intrării în vigoare a politici bugetar-fiscale. De exemplu, un pachet de Red&White costă acum 11 lei față de 9,50 lei.

Leave a Reply