Ianukovici, PREGĂTIT pentru o INVAZIE MILITARĂ în Ucraina, anunță presa rusă

ianik

Fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, va încerca să-și recâștige puterea pierdută. Există informaţii neconfirmate că Ianukovici va susţine zilele următoare o conferinţă de presă la un post de televiziune, imediat ce-şi va reveni după intervenţia chirurgicală la cord, în care va anunţa începerea unei operaţiuni militare în Ucraina, anunţă săptămânalul rus „Наша Версия” (Naşa Versia). În aşa mod, Ianukovici ar veni în întâmpinarea solicitărilor poporului din sudul şi din estul Ucrainei, care a protestat în acest week-end, cerând întoarcerea sa.

nota redacției: între timp, au apărut dovezi video care demonstrează că trupe de elită ale armatei ruse, printre care cel puțin 150 de tancuri T 72, au ajuns la 7 km de frontiera cu Ucraina, în punctul de concentrate Amoni.

De notat că săptămânalul menţionat mai sus intră în componenţa holdingului media „Совершенно секретно” (Top secret). Autorul, semnat cu pseudonimul Vlad Krimski (Vlad „din Crimeea”) spune că în calitate de forță militară vor fi folosite „unități regionale de auto-apărare”. În articol nu se explică cine anume va intra în componenţa acestor unităţi. Cu toate acestea autorul nu uită să menţioneze că numărul persoanelor din aceste grupuri militante ajunge la 30 de mii de oameni. În acelaţi timp, combatanţii sunt înarmaţi cu „arme automate” şi echipaţi „cu cea mai recentă tehnologie militară”. Finanţarea acestor detaşamente ar fi efectuată de oligarhi din sud-estul ţării.

„O altă forţă”, care l-ar putea ajuta pe Ianukovici să-şi pună în aplicare planul, notează sursa, ar fi fostul ministru al Apărării al Ucrainei, Pavel Lebedev. În articol se spune că ex-ministrul „a rămas aproape” de Ianukovici. Ba mai mult chiar, Lebedev, potrivit publicației, se bucură nu doar de „loialitatea armatei, dar şi de cea a forţelor de auto-apărare regionale”.

Intervenția militară sau operaţiunea militară pentru revenirea lui Ianukovici la putere, dacă aceasta va avea loc, va fi regională şi nu va cuprinde tot teritoriul Ucrainei. Sursele „Наша Версия”, susțin că acesta presupune doar subordonarea regiunilor de sud și de est ale Ucrainei. După aceasta, ţara va fi divizată pe râul Nipru, scrie publicaţia.

Alte surse de informare, care ar susţine scenariul descris de „Наша Версия”, nu există. Există doar dovezi indirecte, cum ar fi mitingurile și marșurile de protest, care au avut loc în weekend-ul trecut, pe 22-23 martie, la Odesa, Herson, Harkov, Donețk și Lugansk, mediatizate de UNIAN. După cum notează ITAR-TASS, la aceste acțiuni au participat de la câteva sute la 3-5 mii de persoane. De notat că PENTRU PRIMA DATĂ apare informaţia că protestatarii țineau pancarte, prin care îl chemau pe Ianukovici să se întoarcă înapoi: „Ianukovici – președintele nostru legitim”, „Ianukovici, apără-ţi poporul”, „Ianukovici, vino înapoi”.

BBC Ucraina a reuşit să discute cu participanţii la mitingul din Doneţk. „În primul rând, el (Ianukovici – n. red.) trebuie să se întoarcă în Ucraina, să-şi ocupe poziţia legitimă, şi să-i înlăture de la purtere pe naziștii din Rada Supremă”, a spus participanta la acţiunea de protest Svetlana, care nu şi-a făcut public numele de familie. „Multe salarii ale bugetarilor din sectorul public întârzie acum”, s-a plâns femeia.

Cu toate acestea, mass-media ucraineană a anunţat că aceste manifestaţii, în sprijinul lui Ianukovici, sunt regizate. Deputatul din partea Partidului „УДАР” (UDAR) a declarat în cadrul unei emisiuni la televiziunea „112 Ucraina”, că în cadrul unei vizite la Poltava (de la Harkov la Poltava e aproximativ o oră distanță – n. red.), „mai multe surse” au confirmat faptul că „emisarii lui Putin” recrutează participanți la „mitingurile separatiste din Harkov” pentru suma de 300 de euro de persoană.

Mai mult decât atât, pe pagina sa de Facebook, directorul Centrului pentru Studii Politice şi Militare, Dmitri Timciuk, a scris că în Crimeea, care după referendumul din 16 martie a devenit subiect al Federației Ruse, sunt formate grupuri speciale pentru a lucra în orașele din estul Ucrainei, scopul cărora este „destabilizarea situației”. Potrivit lui Timciuk, aceste grupuri sunt coordonate de FSB-ul rusesc şi sunt formate din foști angajați ai miliţiei ucrainene, care au lucrat în Crimeea.

Este greu de spus dacă locuitorii din regiunile de est și de sud ale Ucrainei doresc să-l vadă din nou pe Ianukovici preşedintele lor. Sondajele sociologice, de exemplu, arată că aceştia nu l-ar alege din nou pe Ianukovici președinte, deşi acestea sunt datele pentru luna ianuarie 2014. Conform unui sondaj, realizat de GfK Ucraina și publicat pe site-ul „LIGABusinessInform”, în estul şi sudul Ucrainei pentru Ianukovici erau gata să voteze 32% și, respectiv, 22% din alegători.

Diferă şi opiniile analiştilor politici, intervievați de „Interfax”, cu privire la scenariul militar prin care Ianukovici ar putea decide să-şi întoarcă puterea. „Ianukovici, slab ca şi actor politic, reprezintă, totuși, un pericol real pentru noul guvern de la Kiev. El poate apărea într-un moment critic, atunci când este necesar de a paraliza capacitatea structurilor de forţă ucrainene de a lupta atât împotriva separatiştilor, cât şi împotriva armatei ruse”, a declarat directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov.

„Daca Ianukovici și are vreun rol în actualul joc din Ucraina, acesta este foarte mic. Șansele sale de a se întoarce ca şi presedinte al unei Ucraine unite sunt destul de mici. Dar acesta are şanse de a avea un rol de mediator între puterea actuală de la Kiev şi populaţa din estul şi sudul Ucrainei”, susţine directorul general al Institutului Internațional de expertiză politică, Evgheni Minchenko.

Un alt factor care joacă un rol important în acțiunile ulterioare ale lui Viktor Ianukovici, este starea lui de sănătate. Potrivit ziarului „Московский комсомолец” (Moskovski Komsomoleţ), la începutul săptămânii trecute (17-18 martie), medicii de la Moscova l-au supus pe Ianukovici unei operaţii pe cord. Potrivit surselor ziarului, operația a fost un succes. Medicii i-au prescris lui Ianukovici preparate care împiedică formarea de cheaguri de sange. Ex-preşedintele ucrainean a părtăsit instituţia medicală la trei zile după intervenţia chirurgicală.

Leave a Reply