Încă o palmă Chișinăului // Găgăuzia pregătește un nou referendum

ALEGERI PARLAMENTARE - TIMISOARA

Autoritățile Găgăuziei pregătesc un referendum pentru modificarea legii autonomiei, a declarat pentru deschide.md deputatul PCRM, Roman Tiutin.

“Vrem să operăm mai multe modificări la legea cu privire la autonomia regiunii, iar printre cele mai importante sunt crearea propriei Curți Constituționale, dar și includerea termenelor excte pentru numirea șefilor organelor de forță din Gagauzia”, a explicat Tiutin.

Deputatul PCRM susține că în prezent se pregătesc modificările care urmează a fi incluse în legislație, iar la toamnă va fi organizat referendumul.

La rândul său, deputatul Ivan Burgudji afirmă că autoritățile de la Chișinău ignoră administrația din Găgăuzia, de aceea trebuie modificată legea cu privire la autonomie.

“Modificările operate vor ușura munca angajaților administrației din Găgăuzia. Iar pentru a nu ieși din limitele legii, modificările vor ține cont și de recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai precizat Burgudji.

Burgudju și Tiutin spun că nu intenționează să anunțe Chișinăul de organizarea referendumului. “Este dreptul Găgăuziei să decidă modificare lefislației”.

Autoritățile de la Comrat au mai organizat un referendum la începutul lunii februarie cu privire la direcția în care trebuie să se îndrepte Găgăuzia. Pentru integrarea europeana au votat 2,77% din alegatori, în timp ce peste 98%  din găgăuzii prezenți la referendum au votat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală.

Referendumul au fost declarat ilegal de autoritățile de la Chișinău.

Leave a Reply