Lecţii de CUTREMUR la Primărie. Ce se va întâmpla dacă Chişinăul VA FI LOVIT DE UN SEISM

Cutremur
sursa foto: timetv.ro

Autorităţile municipale neagă informaţiile vehiculate în presă, potivit cărora circa 50 de clădiri din capitală sunt avariate şi stau gata să se prăbuşească în cazul unor cutremure mai puternice. Responsabilii de la Primărie dau asigurări că majoritatea clădirilor ar putea trece cu brio prin seisme de până la 7 grade pe scara Richter, cele mai problematice blocuri fiind cele din sectorul privat. Principala îngrijorare la moment o constituie cele circa 20 de blocuri locative care au doar strucutura exterioară deteriorată, precizează autorităţile.

Subiectul a fost pus în discuţie astăzi în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, convocată de primarul capitalei, după ce pe 6 octombrie, pe teritoriul ţării a fost înregistrat un seism de 5 grade pe Richter.

“139 de blocuri locative nu au sisteme de evacuare a fumului şi a locatarilor, dar nu putem vorbi despre clădiri în stare avariată, putem vorbi doar de structura exterioară avariată. În acest sens avem 23 de clădiri cu probleme la structura exterioară. La 11 blocuri s-a făcut expertiza şi se va face consolidarea lor. Am preîntimpinat deja locatarii blocurilor respective, despre existenţa acestor probleme”, a menţionat şeful Direcţiei locativ-comunale, Petru Gontea.

Potrivit expertului în seismologie Ion Ilieş, clădirile construite până în anul 1977 sunt mai rezistente la seisme, întrucât au o structură de rezistenţă puternică.

După cum se arată într-un raport al Institutului de Geologie şi Seismologie, în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade, ca cel produs în 1940, în oraşul Chişinău s-ar înregistra pagube materiale de peste 15 miliarde de lei. Un seism de o asemenea amploare ar provoca moartea a circa 50 de oameni şi rănirea a peste 2500.

Potrivit experţilor, o soluţie eficientă de prevenire a unor dezastre în asemenea situaţii ar fi implementarea unui sistem de avertizare în cazul cutremurilor cu magnitudinea mai mare de 5 grade. Costurile elaborării unui asemenea sistem se ridică la circa 1,2 milioane de euro, sumă de care municipalitatea, deocamdată, nu dispune.

“Graţie sistemului, înştiinţarea despre producerea unui seism ar putea fi făcută cu 35-40 de secunde înainte. Acest sistem ar fi util, în primul rând, pentru autorităţi, pentru înştiinţarea tuturor serviciilor, spitalelor, întreprinderii Calea Ferată. În acest interval de câteva secunde, oamenii ar avea timp să se pregătească psihologic, pentru că au fost cazuri când persoanele se aruncau pe geam din cauza panicii”, a precizat Ion Ilieş.

Potrivit specialistului, un asemenea sistem de avertizarea în cazul cutremurilor funcţionează în Japonia, Mexic, dar şi la Bucureşti.

De cealaltă parte, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a arătat nedumerit vizavi de modul în care trebuie să intervină serviciile Primăriei în cazul unui cutremur. Conform regulamentului adoptat de Guvern, Comisia pentru situaţii excepţionale se întruneşte în şedinţă de urgenţă, în decurs de o oră de la producerea unui seism,  doar în cazul unor cutremure cu magnitudinea de 6 grade şi mai mult.

“Ar fi bine să avem o şedinţă pe an în care să vedem care este gradul de pregătire al serviciilor în caz de cutremur. Trebuie să stabilim ce are de făcut fiecare, nu să căutăm atunci actele normative cu instrucţiunile respective în caz de cutremur”, a precizat Chirtoacă.

Menţionăm că cele mai puternice cutremure de pământ produse pe teritoriul Republicii Moldova s-au produs în anii 1940, 1977, 1986, 1990. Acele seisme au provocat pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pagube materiale enorme. Cel mai recent cutremur care a zguduit Republica Moldova s-a produs pe 6 octombrie, la ora 4.37. Seismul a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter, fără a provoca anumite pagube materiale sau răniţi.

 

 

 

 

Leave a Reply