Manifestaţie împotriva austerităţii la Bruxelles, cu ocazia summitului UE

bruxelles-aproximativ-1-500-de-persoane-au-manifestat-impotriva-austeritatii-170351

Sindicatele europene au lansat un apel la manifestaţie ‘împotriva austerităţii’, joi, la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj şefilor de stat şi de guvern din UE care se reunesc pentru un summit consacrat ‘relansării’, informează Agerpres.

Câteva mii de persoane sunt aşteptate joi după-amiază la manifestaţie în Parc du Centenaire, la aproximativ câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, unde joi şi vineri are loc summitul celor 27.

Reprezentanţi germani, francezi, belgieni, portughezi şi spanioli în special vor fi prezenţi la această manifestaţie organizată la apelul Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), care include 85 de organizaţii şi 10 federaţii din 36 de ţări.

‘Cerem o schimbare. Trebuie să se renunţe la austeritate pentru efectele dezastruoase pe care le are asupra economiei /…/ ‘, se arată în apelul CES. ‘ (…) Uniunea Europeană are nevoie de politici îndrăzneţe susţinute de un buget în favoarea relansării, a investiţiilor şi creării de locuri de muncă durabile’, se subliniază în acelaşi apel.

Manifestanţii intenţionează să exercite presiune asupra summitului al cărui obiectiv declarat este de a relansa şi de a face mai competitivă economia europeană, în timp ce ţările cele mai fragile din zona euro, ca Grecia, Portugalia sau Italia, sunt afectate de recesiune.

Peste 200 de salariaţi de la ArcelorMittal ar urma să se alăture manifestaţiei pentru a apăra viitorul siderurgiei în Europa, a anunţat David Camerini, un delegat sindical. Militanţi antimondializare şi-au anunţat de asemenea intenţia de a manifesta joi alături de sindicate.

Leave a Reply