Marinuţa crede IMPOSIBILĂ dotarea cu elicoptere a Transnistriei, de către Rusia

 

maxresdefaultFederația Rusă nu poate dota Transnistria cu elicoptere, fără acordul Republicii Moldova. Este convingerea ministrului Apărării, Vitalie  Marinuță, exprimată într-un interviu pentru Europaliberă.org

„Dacă ne uităm la toate prevederile legale, care vizează atît statutul forţelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi legislaţia internaţională, acest lucru este imposibil. Totodată, pentru a introduce în Zona de Securitate armament adăugător din Federaţia Rusă, ar fi nevoie şi de acceptul de tranzit al Ucrainei. Deţinînd preşedinţia OSCE-ului, nu cred că Ucraina va permite acest lucru. De aceea, eu sînt ferm convins că, la subiectele date, chiar dacă va fi o intenţie reală a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, vor fi negocieri foarte dure. Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat, nu o singură dată, poziţia în privinţa demilitarizării regiunii transnistrene şi, în special, a Zonei de Securitate”, a spus Vitalie Marinuţa.

Ministrul susține că până acum, autoritățile din Republica Moldova nu au nici o informaţie privind intenţia conducerii Federaţiei Ruse de a dota zona din stânga Nistrului cu elicoptere. El spune că Guvernul de la Chisinau nu susține redeschiderea aerodromului de la Tiraspol pentru că nu există nicio necessitate, în contextual în care Aeroportul International Chișinau, situat la doar 60 de km distanță, acoperi toate necesitățile regiunii. 

Reacția lui Vitalie Marinuță vine după ce în presa rusă a apărut informaţia potrivit căreia Federația Rusă ar intenționa să ofere pacificatorii ruşi din regiunea transnistreană cu elicoptere. Precizăm că, anterior, Kremlinul a cerut conducerii Republicii Moldova acceptul de a relua activitatea aerodromului militar de la Tiraspol pentru necesităţile de asigurare a trupelor sale, temporar dislocate pe teritoriul ţării noastre.

Potrivit fostului şef al departamentului de externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak, citat de Nezavisimaia gazeta, Federaţia Rusă are dreptul să doteze pacificatorii de pe Nistru cu elicoptere în baza unui acord semnat cu Republica Moldova în 1992.

 

 

Leave a Reply