Ministrul britanic de externe: Criza din Siria nu se rezolvă fără plecarea lui ASSAD de la putere

hague_01_86f4d3c274

Ministrul britanic de externe, William Hague, a afirmat, azi, că orice reglementare a crizei din Siria presupune plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.

„Marea Britanie consideră de mai mult timp că Assad trebuie să plece şi nu am gândit niciodată o soluţie care să implice menţinerea sa la putere”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Londra, şeful diplomaţiei britanice, citat de EVZ.

„Dacă regimul se gândeşte că poate câştiga o victorie militară şi să revină la situaţia dinainte, cred că face o teribilă eroare, o eroare catastrofală. Este nevoie de o soluţie politică, oricare ar fi situaţia din teren”, a spus el.

Hague a reafirmat, totodată, că preconizata conferinţă internaţională „Geneva 2”, destinată situaţiei din Siria, trebuie să aibă ca bază de discuţie declaraţia adoptată la precedenta reuniune de la Geneva din iunie 2012.

Declaraţiile şefului diplomaţiei britanice intervin cu câteva ore înaintea începerii miercuri, la Amman, a reuniunii grupului „Prietenii Siriei”, care va pregăti viitoarea conferinţă de pace.

Iranul și Hezbollahul îl sprijină pe Assad

Iranul şi aliatul său şiit libanez Hezbollah îi oferă din ce în ce mai mult sprijin preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat Hague, la Amman, înainte de reuniunea statelor din aşa-numitul grup „Prietenii Siriei”, relatează Reuters.

„Este foarte clar că regimul sirian a primit un sprijin important în ultimele luni din afara Siriei – din partea Hezbollah şi a Iranului. Acesta este un regim care este tot mai dependent de sprijin extern”, a declarat el, într-o conferinţă de presă împreună cu omologul său iordanian, Nasser Judeh.

„Regimul este sprijinit de alţii din afara ţării, subminându-i şi mai mult legitimitatea. Acest lucru arată şi că este o criză care creşte ameninţarea la adresa stabilităţii regionale”, a mai spus William Hague.

De altfel, un adjunct al ministrului de externe sirian, Fayssal al-Mikdad, este aşteptat, azi, la Moscova, pentru convorbiri cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în vederea pregătirii conferinţei internaţionale.

Pregătirea acestei conferinţe de pace, numită „Geneva 2”, ce a fost iniţiată de Rusia şi Statele Unite ale Americii, care ar trebui să includă reprezentanţi ai regimului de Damasc şi ai rebelilor va constitui punctul central al discuţiilor.

Leave a Reply