Moldova DOMINĂ piața contrabandei cu țigări în România

a

Republica Moldova continuă să fie unul din principalii furnizori de țigări de contrabandă în România, anunță Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală din România (ANAF).

Astfel, în funcţie de provenienţa ţigaretelor de contrabandă, 33,3% sunt ţigarete tip “Cheap Whites”, 24,5% – ţigarete cu timbru de Ucraina, 22,9% – ţigarete cu timbru de Moldova, 9,3% – ţigarete cu timbru de Serbia, 4% – ţigarete tip Duty Free şi 7% – ţigarete necunoscute sau din alte ţări terţe sau state membre,

“În timp ce un pachet de ţigări premium costă aproximativ 3,1 euro în România, acesta ar putea costa doar 1,05 euro în Moldova. Un pachet de «Cheap Whites» poate fi achiziţionat cu doar 20 de cenţi într-una dintre ţările vecine”, se mai spune în declarația ANAF-ului.

Agenția susține că cei care fac contrabandă cu țigări utilizează mijloace de transport provenind/înmatriculate în state UE, pentru a nu atrage atenţia organelor de control de la graniţa cu Republica Moldova.

Creșterea comerțului ilicit cu țigări apare în urma majorării diferenței de preț între produsele legale și ilicite. Cea mai importantă sursă a comerțului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, rămâne Duty Free, care se menține pe un trend ascendent (31,2%).

Leave a Reply