Moldova în PERICOL, sau joaca cu chibriturile

chibrituri

În ultimele luni Federaţia Rusă trimite pe alertă tot mai mulţi agenţi, cu precădere în zonele în care la moment au loc bătălii geopolitice, de importanţă strategică. Agenţii secreţi sunt plasaţi sub acoperire cu anumite sarcini, bine determinate, simplu de a colecta informaţii, sau de a destabiliza situaţia în zonele de dislocare, prin activităţi subversive. Un exemplu este referendumul secesionist din Crimeea, organizat duminica trecută, practică exportată insistent şi în Republica Moldova. Serviciile de inteligenţă americane, cele ale UE şi chiar cele ucrainene identifică şi neutralizează tot mai mulţi spioni ruşi! Iar în Moldova, reprezentând şi ea o zonă de bătălii strategice, unde mişună agentura rusă, autorităţile par a fi total dezinteresate! La noi de securitatea statului se pare că se interesează doar presa şi bloggerii, care reuşesc cu propriile resurse să depisteze şi să monitorizeze activitatea agenţilor. Să aibă oare puterea a patra moldovenească mai mult curaj şi măiestrie de investigaţie decât celelalte trei?! Nu prea cred să fie vorba doar de asta…

PutinDoar în ultimele două sptămâni am citit câteva ştiri, în care sunt prezentate investigaţii în privinţa activităţii pe teritoriul Republicii Moldova a unor exponenţi ai serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse, care au desfăşurat acţiuni ostile statului nostru. Şi dacă într-un stat normal investigaţiile de aşa gen după publicare nu doar ar bulversa opinia publică, dar şi ar trezi reacţii serioase din partea autorităţilor, la MallDova serviciile de securitate şi poliţia dorm… cu somn de moarte! Borisov

Cum aşa, stimaţi înalţi demnitari de stat? Cum aşa, stimaţi ofiţeri ai organelor de drept ale acestui „stat”? Aţi admis şi admiteţi deliberat, ca pe teritoriul ţării să fie desfăşurate activităţi orientate spre suprimarea securităţii statului?! Oare cum un… oarecare director al Centrului de expertiză „Mera”, cetăţean al Rusiei, Serghei Borisov (în imaginea din dreapta), specialist în problematica federalizării şi regionalizării poate liber să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova?! Acesta chiar poate face pe teritoriul ţării noastre, liber şi nestingherit, aşa-numite cercetări, implementând realizarea unor planuri ale Moscovei orientate spre dezmembrarea Republicii Moldova?! Cum un colaborator al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sub acoperirea funcţiei de director al Centrului Tehnologiilor Politice „Politcontak”, Andrei Medvedev (în imaginea de mai jos, stânga) poate să desfăşoare colectare de informaţii şi activităţi de sprijinire a referendumurilor ilegale, simţindu-se în Moldova ca la el acasă? De ce nicio autoritate a „statului” nostru n-a reacţionat la declaraţia generalului FSB Leonid Reşetnikov (în imaginea de mai jos, dreapta), director al aşa-numitului Institut de Cercetări Strategice de la Moscova, privind perspectiva recunoaşterii de către Rusia a independenţei regiunii transnistrene şi acceptării acesteia în componenţa Federaţiei Ruse, după modelul Crimeei??? A cui este vina, că ţara noastră a devenit un fel de ogradă fără stăpân, cu porţile larg deschise pentru serviciile speciale ostile statului?

MedvedevPentru a răspunde la ultima întrebare şi pentru ca ţara să-şi cunoască „eroii”, vă propun să vedem împreună ce prevede legislaţia Republicii Moldova la capitolul dat:

1. Articolele 1 şi 7 ale Legii nr. 753 din 23.12.1999 privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova prevăd că descoperirea, prevenirea acţiunilor de spionaj şi acţiunilor îndreptate spre subminarea sau lichidarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este în competenţa Serviciului de Informaţii şi Securitate, organul specializat în domeniul asigurării securităţii de stat.

Deci, dacă mass-media deja a descoperit activitatea acestor „centre” ale Moscovei pe teritoriul ţării, SIS-ul a primit totul pe tavă, „mură-n gură” şi nici nu mai e necesar efortul ca el să mai caute! Urmează acum ca măcar într-al douăsprezecelea ceas SIS-ul să se implice, pentru ca activitatea cetăţenilor străini dubioşi să fie contracarată.

2. „Dacă” în faptele cetăţenilor ruşi menţionaţi se regăsesc componenţe de infracţiune ar trebuie să se implice şi Procuratura Generală. Art. 5 al Legii nr. 294 din 25.12.2008 cu privire la Procuratură prevede că Procuratura, în numele societăţii şi în interes public asigură aplicarea legii, apără ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţeanului, atunci când încălcarea acestora atrage sancţiune penală; conduce şi exercită urmărirea penală.Resetnikov

Însă dacă ne amintim ce constatasem în articolul precedent la acelaşi subiect, chemările la separatism şi justificarea separatismului în Republica Moldova NU constituie infracţiune! Deci, constatăm că procuratura, chiar dacă ar vrea nu prea are ce face cu aceşti indivizi! Asta deşi nici nu prea cred că vrea!

În această situaţie nu ne rămâne decât o singură soluţie:

3. Dacă ei prezintă măcar un oarecare pericol pentru ţara asta, de ce ei liber şi nestingherit intră şi ies când vor din Republia Moldova???

Legea Nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova oferă câteva soluţii viabile pentru a soluţiona impotenţa organelor de drept, dar care nu înţeleg de ce aşa şi nu sunt aplicate:

Articolul 8. Nepermiterea intrării în Republica Moldova din motiv că aceasta ar prezentă pericol pentru securitatea naţională. Această măsură ar fi trebuit să fie realizată în privinţa indivizilor dubioşi cu mult timp în urmă de Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Poliţiei de Frontieră!

Şi/sau articolul 55. Declararea străinului persoană indezirabilă. Se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indici temeinici că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. Măsura se află în competenţa aceluiaşi Minister al Afacerilor Interne, prin intermediul Biroului Migraţie şi Azil! Ei bine, dacă Ucraina aplică activ ultima perioadă ambele pârghii legale enumerate mai sus împotriva cetăţenilor străini, bănuiţi de activităţi ostile şi colaborare cu serviciile speciale ruse, inclusiv din zona transnistreană, la Chişinău se… cască a ploaie!

tankAcum nu ne rămâne decât să ne scărpinăm la ceafă şi să încercăm să intuim ce e cu această tăcere suspectă şi pasivitate a MAI-ului. Ce e cert e că ceva e în neregulă acolo! Se pare că MAI-ul nostru brav, întreţinut din bugetul de stat, cu tot cu subdiviziuni specializate în misiuni speciale şi servicii operative, nu mai are deloc timp pentru o oarecare securitate a statului finanţator! Se pare că bravii generali, colonei (inclusiv cei recent avansaţi) şi maiori moldoveni sunt preocupaţi exclusiv de protejarea schemelor de corupţie şi a filierelor de contrabandă! Iar de altceva… nici timp nu mai e… şi nici dorinţă!

Sau putem cumva altfel înţelege situaţia în care unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse i se permite să vină nestingherit în Republica Moldova şi să desfăşoare acţiuni în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale şi a securităţii de stat?! Chişinăul se joacă cu chibriturile, or aici nu e vorba doar de organizarea referendumurilor. Vă asigur, e vorba de întregul pachet: şi spionaj, şi organizarea din numele unui stat străin a activităţilor subversive, ostile Republicii Moldova, situaţii pe care le-am avut anterior şi în 2005, şi în 2009! Asta dacă am evita diplomatic expresii mai tari, dar poate care ar exprima mult mai bine realitatea: ATAC şi AGRESIUNE! Nu e un mare secret că după venirea şi tatonarea terenului de către consultanţii-spioni ruşi, de obicei vin şi… tancurile acestora! Dacă încă sunteţi sceptici, priviţi peste gard, în Ucraina!

Sursa: balacci.wordpress.com

Leave a Reply