Moldova speră să semneze Acordul de asociere cu UE in 2014

ue moldova vize

Neintelegerile si disensiunile din cadrul fostei Aliante care au dus ulterior la destramarea acesteia, au tergiversat semnarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova si UE. Totusi, exista sanse ca Acordul cu UE sa fie semnat pina la sfirsitul lui 2014, a declarat joi speakerul Igor Corman, in urma unei vizite la Bruxelles.

In cazul in care va fi semnat Acordul de asociere, cetatenii moldoveni vor benefecia de regim liberalizat de vize si va fi creata zona de liber schimb. Republica Moldova va trebui, insa, sa respecte conditiile  impuse de UE, sa consolideze institutiile democratice si sa continue reformele in justitie. Derularea procesului depinde, insa,de ambele parti. Si UE trebuie sa ia decizii si sa finiseze in timp eficient procedurile de ordin tehnic. ” Sa nu uitam ca in mai 2014 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, iar mandatul actualei Comisii Europene va expira in noiembrie 2014,” si-a exprimat  ingrijorarea Corman.

Amintim ca presedintele Parlamentului a efectuat in perioada 17-19 iunie,  prima sa vizita de lucru peste hotare in calitate de speaker. El s-a intilnit la Bruxelles cu mai multi oficiali europeni, printre care presedintele Parlamentului European, Martin Schulz si comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule.

 

 

Leave a Reply