Moldovenii, în goana după valută străină

a

Populația a cumpărat valută străină de la bănci în sumă de 204 mil. USD cu 2,5 ori mai mult decât a vândut în februarie, dar cu 9% mai puțin față de luna precedentă potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei.

Experții economici explică cererea masivă pentru valută străină ca urmare a evoluțiilor din ultima perioadă de pe piața valutară. “Leul s-a depreciat masiv față de dolarul american și euro, ceea ce a generat volumul mare de achiziție a valutelor străine”, susține expertul economic, Ion Tornea.

Per total, piața valutară în cash a constituit 283 mil. USD cu 4,5% mai puțin în februarie față de ianuarie. Reducerea a fost generată în mare parte de diminuarea operațiunilor de cumpărare a valutelor străine.

În structura rulajului tranzacțiilor de cumpărare/vânzare contra lei moldovenești a principalelor valute străine efectuate pe piaţa în numerar, tranzacțiile în euro au constituit 53,4%, în dolari SUA – 30%, în ruble ruseşti 15%, în lei româneşti şi hrivne ucrainene – câte 1% și respectiv 0,7%. Comparativ cu luna precedentă, în februarie 2014 rulajul dolarului SUA s-a majorat cu 1,8 p.p., iar ponderea euro a crescut cu 4,8 p.p.

Leave a Reply