NU scăpăm de NINSORI şi furtuni! Ce ne AŞTEAPTĂ

evz.ro
evz.ro

Primăvara a venit demult din punct de vedere calendaristic.Dar…O mare parte a mapamondului se confruntă cu un val de frig ca în mijlocul iernii, iar climatologii se declară intrigaţi.

Conform experţilor, acestea sunt efectele topirii banchizei arctice din timpul verii, topire ce antrenează puternice modificări ale circulaţiei atmosferice în emisfera de nord în perioada de iarnă.
În 1979, la începutul măsurătorilor realizate prin satelit, banchiza acoperea o suprafaţă de aproximativ 7 milioane de kilometri pătraţi de apă în Oceanul Îngheţat de Nord. Măsurătorile din septembrie 2012 indicau că banchiza mai acoperă doar 3,4 kilometri pătraţi….

Noul normal?

“Obişnuiţi-vă cu vremea extremă!”, spun specialiştii. Experţii avertizează că trebuie să ne obişnuim cu această situaţie, întrucât este “noul normal” în materie de vreme, după cum nota Guardian. Oamenii de ştiinţă au identificat un mecanism fizic aflat în spatele manifestarilor meteorologice extreme care au afectat multe părţi ale lumii în ultimii ani, şi are legătură cu schimbarea climatică.
“Spre exemplu, din 2010 încoace, SUA şi Rusia au fost afectate de caniculă, în vreme ce Pakistanul a fost inundat”, preciza France24.

Valuri planetare

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Climei (PIK) au făcut legătura între aceste evenimente şi o schimbare a curenţilor de aer din emisfera nordică, într-un studiu publicat în US Proceedings of the National Academy of Sciences. “O parte importantă a mişcării globale a aerului în latitudinile mijlocii ale Pământului ia forma unor valuri care călătoresc pe tot parcursul planetei, oscilând între regiunile tropicale şi arctice”, sublinia conducătorul studiului, Vladimir Petuhov.

“În timpul unor manifestari meteorologice extreme, aceste valuri planetare aproape au îngheţat în locul în care se aflau, timp de săptămâni, aşa că în loc să aducă aer rece după ce au adus aer cald înainte, căldura rămâne”. David Barriopedro, cercetator la Institutul Dom Luiz de la Universitatea din Lisabona, a calculat ca probabilitatea ca vara europeana sa aiba parte de o “mega-canicula” va creste de pana la 10 ori in urmatorii 40 de ani daca incalzirea globala continua. Verile sufocante for fi mai comune, mai frecvente si mai intense.

Citiți articolul integral pe evz.ro.

Leave a Reply