Nutriţioniştii îi avertizează pe cei care vor să «ude» Revelionul cu tărie! Vodka şi whisky-ul te îmbată cel mai rău!

hepta_1540247_9fe687f0e9

Dacă intenţionaţi să vă cinstiţi mai mult de Sărbători şi nu vreţi să vă ameţiţi repede, trebuie să alegeţi băuturi cu o concentraţie mai mică de alcool şi să evitaţi cocktailurile sau combinaţiile de alcool cu energizant. Berea şi vinul sunt cele mai slabe băuturi alcoolice, însă au dezavantajele lor.

Deşi sunt mai slabe decât tăriile, berea şi vinul au efect sedativ şi deshidratant. Vinul de casă nu este mai sigur, pentru că nu există nici o garanţie cu privire la ingredientele adăugate şi la procesul de fabricaţie.

Cantităţile de alcool recomandate de medici nu trebuie să depăşească 500 ml de bere, 300 ml de vin sau 100 ml de tărie pentru bărbaţi şi jumătate din aceste cantităţi pentru femei.

BERE. Deşi are doar 4-7% alcool, berea se procesează greu şi rămâne în organism mai mult decât alte băuturi. “Conţine o substanţă cu efect sedativ. Te înmoi rapid. Nu are însă chimicale, având un termen de valabilitate scurt”, subliniază dr. Corina Zugravu, specialist în nutriţie.

VIN. Vinurile au 11-18% alcool, mai mult decât berea. Cele din comerţ conţin sulfiţi care dau migrene şi senzaţia de deshidratare.

VODCĂ şi WHISKY. Tăriile ard gâtul şi stomacul, iar starea de mahmureală provocată de acestea e mai rea, întrucât concentraţia de alcool trece de 50%.

“Vodca şi whisky-ul sunt limpezi, naturale, dar au foarte mult alcool, cu efect coroziv asupra stomacului şi a gâtului – ard ţesuturile. Asociate cu sucuri şi cola, ai tendinţa să le bei ca pe apă”, adaugă nutriţionistul Zugravu.

LICHIOR. Lichiorul de fructe sau ciocolată, vermutul, cremele de whisky sunt adevărate “bombe” pentru ficat, pentru că au mult zahăr, care grăbeşte absorbţia alcoolului, dar şi mulţi coloranţi şi aditivi care sporesc toxicitatea.

Leave a Reply