ONG-urile transnistrene cer autorităţilor ONU să recunoască independenţa regiunii

transnistria

Organizaţiile nonguvernamentale din Transnistria cer comunităţii internaţionale să examineze problema recunoaşterii independenţei regiunii. O solicitare în acest sens a fost transmisă conducerii Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie novostipmr.com. Reprezentanţii ONG-urilor au semnat o declaraţie comună în cadrul unei conferinţe privind “recunoaşterea independenţei Transnistriei”, desfăşurată, astăzi, la Tiraspol.

La conferinţă au participat peste 700 de reprezentanţi ai circa 123 de ONG-uri transnistrene. Solicitarea adresată conducerii ONU a fost adoptată unanim.

“Transnistrenii au dreptul firesc de a se adresa comunităţii internaţionale cu rugămintea de a examina problema recunoaşterii statului nostru”, se menţionează în solicitarea adoptată astăzi în cadrul conferinţei.

Participanţii la conferinţă au subliniat faptul că, în multe cazuri, autorităţile ONU aplică standarde duble în procesul recunoaşterii sau nerecunoaşterii independenţei statelor nou formate. “Noi credem că politica “standardelor duble” în materie de recunoaştere a statelor separatiste şi ignorarea voinţei naţiunilor individuale încalcă principiile fundamentale ale dreptului internaţional”, se mai arată în solicitare.

În textul cererii, se mai face referire la rezultatele referendumului din 2006, potrivit căruia, majoritatea cetăţenilor din stânga Nistrului doresc independenţa Transnistriei şi separarea de Moldova.

Leave a Reply