Pentru LINIȘTEA PREMIERULUI // Vârful de lance al SPIONAJULUI RUS intră în Tiraspol

aAstăzi, la Tiraspol, urmează să fie inaugurat Institutul de Cercetări Strategice din Rusia. La eveniment a fost invitat și bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

În invitația expediată lui Fromuzal de Leonid Reșetnikov, directorul institutului, se spune : “Am onoarea să vă invit la inaugurarea oficială a  Institutul de Cercetări Strategice din Rusia de la Tiraspol. Festivitatea urmează să aibă loc la 11 martie 2014, ora 15.00, la Tiraspol (Facultatea de Economie a Universității Șevcenko). Programul are o parte festivă, un banchet și o conferință de presă”.

inv

De asemenea, în invitație se mai precizează că la eveniment vor participa membrii guvernului din Transnistria, reprezentanți ai administrației prezidențiale din Federația Rusă și ai altor structuri oficiale.

Solicitat de deschide.md, bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal nu a răspuns la telefon pentru a comenta prezența sa la eveniment.

Filiala care urmează să fie deschisă la Tiraspol are menirea de a consolida relațiile dintre Transnistria și Federația Rusă pe domeniul social, politic, cultural și economic, reiese din textul invitației trimisă lui Formuzal. De asemenea, se precizează că instituția se va ocupa de analiza și monitorizarea pe spațiul Republicii Moldova, României și Ucrainei.

Institutul de Cercetări Strategice a fost înființat în 1992 de adminitrația președintelui și se ocupă de furnizarea informațiilor strategice. Beneficiari sunt Administrația președintelui Rusiei, Duma de Stat, Consiliul de Securitate, Guvernul, dar și unele  ministere.

Decretul de constituire a Institutul de Cercetări Strategice

Institutul de Cercetări Strategice are în prezent deschise reprezentanțe în șapte state, printre care Turcia, Polonia, Ucraina și Franța.

Director este Leonid Reșetnikov, general – locotenent KGB (în rezervă). A activat în structurile KGB 35 de ani până în 2009. Iar ultima funcție deținută a fost de șef al Departamentului de Informare și Analiză SVR din Rusia.

1
Leonid Reșetnikov

Instituția are un centru de cercetări umanitare, centru pentru studiul țărilor din Orientul Mijlociu, centru de cercetări euroatlantice și militare. În Rusia, institutul are nouă reprezentanțe în diferite regiuni ale țării.

Structura Institutul de Cercetări Strategice

a

Precizăm că în urma intervenției Rusiei în Crimeea, șefului Centrului politico-militar, Dmitrii Tâmciuk  spunea că Rusia, în paralel a trimis  în Transnistria 700 de militari din trupele cu destinație specială. Însă, premierul, Iurie Leancă declara ieri într-o conferință de presă că informațiile sunt mai mult niște zvonuri. Iar în opinia ex-consilierului, Andrei Ilarionov, Transnistria joacă un rol important în planul lui Putin de alipire la Rusia a regiunilor din sud-vestul Ucrainei.

a

Leave a Reply