PENTRU POLITICIENI // Cine sunt ticăloșii lui Filat ?

filat 1 650

Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu au știut despre numerele diplomatice de la ambasada Republicii Moldova din Rusia. Cel puțin asta reiese din declarațiile lansate de politicieni după ce Deschide.MD a publicat investigația Ambasada Bentley, din care reiese că pentru doar 12 angajați pe care îi are, ambasada a solicitat 60 de numere diplomatice de la autoritățile ruse, iar o bună parte din acestea au fost repartizate unor terțe persoane.

„Nu ministerul şi nici ministrul de externe se ocupă de acest lucru. Aceste numere au fost eliberate pe parcursul timpului. În momentul cînd au apărut primele informaţii şi acestea au apărut cînd începusem negocierea noului guvern. Să nu credeţi că întâmplător. Am vorbit cu domnul Leancă şi imediat a deschis o anchetă internă. A procedat aşa cum îi este caracteristic. Nu a făcut public. De această situaţie se vor clarifica cei care foarte repede s-au autosesizat şi au început o anchetă, mă refer la cei de la CNA. Bravo lor, sunt foarte rapizi. Obiectivul este clar – de a şifona imaginea domnului Leancă, de a-şi crea pretext pentru a lua anumite decizii. Uitaţi-vă atent care sunt instituţiile care promovează această informaţie. Un site, de pe site-ul respectiv un post de televiziune care are pretenţii foarte mari la Jurnal TV, ulterior CNA. Pe mine mă dezgustă această abordare. Cred că ar trebui să existe şi mai mult caracter din partea oponenţilor politici care, posibil, ar putea fi şi parteneri pe viitor. Şi această abordare ticăloasă ar trebui să nu mai fie prezentă în politica moldovenească. Dacă ai o informaţie sau dacă vrei să clarifici anumite lucruri trebuie făcut într-o manieră corectă, nu atât de speculativă”.

Așadar, din această declarație reiese că jurnaliștii care realizează investigații și acei care fac dezvăluiri sunt niște ticăloși? Permiteți-mi să nu fiu de acord cu afirmațiile făcute de Premierul din Umbră (așa cum a fost numit în emisiunea la care a participat). Permiteți-mi să citesc printre rânduri și să înțeleg altceva. Și anume: că Filat și Leancă au știut despre existența problemei, dar au tăcut mâlc ca să nu se facă de râsul lumii prin modul în care au administrat activitatea ambasadelor Republicii Moldova. Că Leancă a pornit o anchetă internă, dar nici după o lună nu a rezolvat problema, iar ministerul pe care la condus impecabil (oare ?) în tot acest răstimp, vine abia după ridicarea marelui tam-tam cu următoarul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene precizează că a luat cunoştinţă de autosesizarea Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu informaţiile apărute în mass-media privind automobilele cu numerele diplomatice înregistrate pe numele Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi este dispus să acorde asistenţa necesară pentru a verifica veridicitatea acestor informaţii.

Totodată, MAEIE reiterează faptul că, la începutul anului curent, în cadrul procesului de inventariere şi preluare a gestiunii ambasadei de către noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, misiunea diplomatică a ţării noastre a adresat organelor competente ale Federaţiei Ruse o solicitare oficială de a prezenta informaţia privind toate autovehiculele care au fost înmatriculate anterior la solicitarea ambasadei.

De asemenea, MAEIE menţionează că, potrivit cutumei diplomatice, înmatricularea automobilelor în statele de acreditare se efectuează la solicitarea misiunii diplomatice, fără a coordona acest lucru, în prealabil, cu Ministerul de Externe al ţării trimiţătoare. Urmare a colaborării cu autorităţile locale şi a recepţionării informaţiei solicitate de la autorităţile ruse, MAEIE va întreprinde acţiunile ce se impun.

Cine minte ? Filat sau ministerul lui Leancă, care cu numai o zi înainte spunea că nu deține nici un fel de informații despre numărul numerelor diplomatice obținute de ambasadă? Cum adică nu deține, dacă Filat spune că Leancă a știut și a lansat o anchetă internă? Ce s-a făcut în tot acest răstimp în cadrul acestei anchete? A existat o asemenea anchetă ?

Permiteți-mi să-i numesc mincinoși și lași pe toți acei care au știut și au tăcut. Pe toți acei care acum se dau cu părerea și spun că este vorba de o comandă politică pentru discreditarea lui Leancă. Pe cei care debitează prostii și încearcă astfel să distragă atenția de la buba plină de puroi care se numește guvernare. Permiteți-mi să contribui la spargerea ei.

Investigația Ambasada Bentley a fost pornită încă la începutul lui aprilie 2013.  Atunci aerul moldav era îmbibat de  frumoasa idilă dintre Filat și Plahotniuc. Mirosea frumos a împăcare, a integrare europeană, a summit reușit la Vilnius, într-un final – a poveste de succes!  Nici prin cap să-ți treacă pe atunci că se va ajunge la situația în care Leancă va fi numit candidat la funcția de prim-ministru. Prima noastră scrisoare (la care nu am primit încă un răspuns) a fost trimisă pe adresa Ministerului de Externe la data de 22 aprilie, după ce echipa Deschide.md s-a întors de la Moscova. Nici măcar atunci nu era clar că Leancă va fi desemnat premier.

Atunci ce fel de aberații (cuvânt utilizat des de președintele fracțiunii PLDM) lansează Valeriu Streleț care susține următoarele:

“Este evident că este o încercare, stângace încercare, care face evidentă tactica oponenților noștri politici. Sunt sigur ca MAE va da o notă informativă despre această situație și veridicitatea acestor informații. Indiferent de unde vin aceste informații este evident că acestea sunt intenții de a submina procesul de negocieri pentru crearea echipei guvernamentale.”

Din declarațiile lui Streleț reiese că oponenții invizibili și inexistenți ai echipei guvernamentale sunt jurnaliștii care le pun pe masă informații despre corupția în care se scaldă membrii de partide ? De ce se regăsesc în materialul publicat de Deschide.MD, PLDM-iștii, dacă în textul articolului nu apar nici măcar o singură dată  cuvintele “Leancă”, “Filat”, “PLDM”?

La fel de urât au procedat însă și cei din PD și PL. Ieri în cadrul emisiunii Fabrika, cu propria gură, Mihai Ghimpu a declarat că l-a întrebat despre aceste numere diplomatice pe Filat încă cu un an în urmă, în cadrul consiliului alianței. Înseamnă că despre acestea știa și PD-ul ? Deci, ca și în cazul Pădurii Domnești, toți au știut, dar toți au tăcut ? Și nu e vorba doar de Ghimpu, Lupu și Filat ci de toți participanții la acea ședință. E vorba despre minimum 9 oameni. Putem presupune că despre existența acestei probleme se știa și la președinție.

De ce tace toată lumea, iar când un jurnalist, publică  informația toți îi sar în cap și afirmă că e material la comandă ?

Da, este la comandă. La comanda cititorilor noștri care trebuie să cunoască totul despre cei cărora le-a dat puterea și cărora posibil le-o vor mai da. Posibil.

Leave a Reply