Șantierul gazoductului Iaşi-Ungheni a fost abandonat imediat după inaugurare. Lansate cu fast la începutul acestei săptămâni în prezenţa premierului român, Victor Ponta și a celui moldovean, Iurie Leancă, lucrările la conducta de gaz care leagă România de Republica Moldova stau pe loc, se arată într-un reportaj Realitatea TV.
În comuna ieşeană Rediu, conductele aduse în faţa oficialilor luni seară au dispărut de pe câmp, iar, ieri, zona delimitată pentru şantier era pustie.
„O investiţie executată din bani europeni a demarat cu stângul. O delegaţie de miniştri condusă de premierul Victor Ponta a fost plimbată, la începutul acestei săptămâni, pe dealurile comunei Rediu şi pe cele din raionul Ungheni pentru a lua parte la deschiderea oficială a lucrărilor de execuţie la gazoductul care va lega România de Republica Moldova. Conducte de gaz şi muncitori ai firmelor care au câştigat proiectul prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova au fost aliniaţi în faţa oficialilor bucureşteni care au cerut executantului ca lucrarea să fie finalizată până la încheierea acestui an”, se spune în reportaj.
La Iaşi, proiectul a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Popa. Ieri, însă, a tăcut, atunci când a fost întrebat de ce nu se mai lucrează acolo: “întrebaţi vă rog la biroul de presă de la minster”. Ministerul Energiei ne-a trimis la Agentia Naţională de Resurse Minerale, însă nici de acolo nu am primit absolut niciun răspuns, mai spun cei de la Realitatea TV.
Gazoductul strategic Iaşi-Ungheni urmează să interconecteze reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova. Aceasta va traversa şapte comune ieşene: Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri.
Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.