Presa română: Şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni a DISPĂRUT

images (4)

Șantierul gazoductului Iaşi-Ungheni a fost abandonat imediat după inaugurare. Lansate cu fast la începutul acestei săptămâni în prezenţa premierului român, Victor Ponta și a celui moldovean, Iurie Leancă,  lucrările la conducta de gaz care leagă România de Republica Moldova stau pe loc, se arată într-un reportaj Realitatea TV.

În comuna ieşeană Rediu, conductele aduse în faţa oficialilor luni seară au dispărut de pe câmp, iar, ieri, zona delimitată pentru şantier era pustie.

O investiţie executată din bani europeni a demarat cu stângul. O delegaţie de miniştri condusă de premierul Victor Ponta a fost plimbată, la începutul acestei săptămâni, pe dealurile comunei Rediu şi pe cele din raionul Ungheni pentru a lua parte la deschiderea oficială a lucrărilor de execuţie la gazoductul care va lega România de Republica Moldova. Conducte de gaz şi muncitori ai firmelor care au câştigat proiectul prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova au fost aliniaţi în faţa oficialilor bucureşteni care au cerut executantului ca lucrarea să fie finalizată până la încheierea acestui an”, se spune în reportaj.

La Iaşi, proiectul a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Popa. Ieri, însă, a tăcut, atunci când a fost întrebat de ce nu se mai lucrează acolo: “întrebaţi vă rog la biroul de presă de la minster”. Ministerul Energiei ne-a trimis la Agentia Naţională de Resurse Minerale, însă nici de acolo nu am primit absolut niciun răspuns, mai spun cei de la Realitatea TV.

Gazoductul strategic Iaşi-Ungheni urmează să interconecteze reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova. Aceasta va traversa şapte comune ieşene: Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri.

Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Leave a Reply