Prima Bancă de Țesuturi Umane în Moldova

gov.md
gov.md

Cetăţenii R. Moldova care au nevoie de transplant de ţesuturi vor putea fi operaţi în ţară. Astăzi a fost deschisă  Prima Bancă de Ţesuturi Umane care va funcţiona în cadrul Spitalului Clinic Traumatologie şi Ortopedie.

Aici vor fi stocate grefele de ţesuturi umane, care vor fi utilizate ulterior în tratamentul pacienţilor cu maladii în care se necesită transplantarea ţesuturilor.

“În sfîrșit vom reuși să ajutăm oamenii care au nevoie de transplant de țesuturi. Până acum erau doar două opțiuni: pacienții mergeau în străinătate sau nu aveau acces la astfel de servicii. Deja putem spune că avem rezultate concrete la capitolul transplant. Este important să continuăm să muncim, iar obiectivele pas cu pas  vor fi realizate”, a declarat Vlad Filat în timpul vizitei la instituţia medicală.

Banca de Ţesuturi Umane dispune de încăperi în conformitate cu cerinţele sanitare pentru astfel de instituţii, având la dispoziţie un filtru de trecere, recepţie, sală de lucru, depozitariu şi o sală de distribuire (cu o suprafaţă de 98,7m2) şi este dotată cu echipamentul de bază care permite procesarea, stocarea şi distribuirea grefelor de cornee, os, tendoane şi cap de os femural.

Proiectul a fost finanţat de   Compania Naţională de Asigurări în Medicină , Ministerul Sănătăţi şi Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie, iar valoarea lui depăşeşte 3 milioane de lei.

Leave a Reply