Produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE

magazin-cadouri-bucuresti

Produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE, începând de astăzi, anunţă Comisia Europeană, notează Agerpres.

 ‘Faptul că astăzi intră în vigoare interdicţia totală legată de comercializare reprezintă un semnal important cu privire la importanţa pe care Europa o acordă bunăstării animalelor.

Comisia se angajează să sprijine în continuare dezvoltarea de metode alternative şi să încurajeze ţările terţe să adopte şi ele abordarea europeană. Acest lucru reprezintă un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabilă în domeniul produselor cosmetice fără a face compromisuri cu privire la siguranţa consumatorilor’, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor.


Comisia a examinat cu atenţie impacturile interdicţiei de comercializare şi consideră că există motive imperioase pentru punerea în aplicare a acesteia. Acest lucru este în consens cu convingerea fermă a multor cetăţeni europeni: dezvoltarea produselor cosmetice nu justifică testarea pe animale.


Testarea pe animale în Uniune este interzisă încă din 2004 pentru produsele cosmetice şi din 2009 pentru ingredientele produselor cosmetice (‘interdicţia privind testarea’). Începând din martie 2009, este, de asemenea, interzisă comercializarea în Uniune a produselor cosmetice care conţin ingrediente care au fost testate pe animale (‘interdicţia de comercializare’). Pentru cele mai complexe efecte asupra sănătăţii umane (toxicitatea la doză repetată, inclusiv sensibilizarea cutanată şi carcinogenitatea, toxicitatea reproductivă şi toxicocinetica), termenul limită pentru interdicţia de comercializare a fost prelungit până la 11 martie 2013.

Leave a Reply