Protestul antiguvernamental din Istanbul continuă

proteste turcia

Câteva mii de persoane au manifestat, din nou, sâmbătă seară în jurul Pieţei Taksim din Istanbul împotriva Guvernului şi a represiunii poliţieneşti ce vizează de mai multe săptămâni acţiunile de protest, notează Agerpers.

Demonstraţia a fost declanşată de o acţiune a autorităţilor turce, care au deschis focul asupra mai multor manifestanţi kurzi, în sud-estul ţării.

Reuniţi la apelul ‘Solidarity Taksim’, principalul mijloc de coordonare al revoltei lansate la 31 mai, manifestanţii au făcut faţă vreme de două ore unui impunător cordon de poliţişti antirevoltă ce le-a barat accesul în centrul pieţei, scandând slogane precum ‘guvernul, demisia’ sau ‘cu toţii împotriva fascismului’. Demonstranţii s-au dispersat odată cu venirea nopţii fără incidente.

Ei au denunţat, de asemenea, intervenţia de vineri a armatei împotriva mai multor sute de persoane care protestau contra extinderii unei tabere militare la Lice, în sud-estul Turciei, regiune majoritar kurdă, ce s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Ministerul turc de Interne a anunţat sâmbătă deschiderea unei anchete pentru a stabili circumstanţele în care armata a deschis focul asupra manifestanţilor.

Leave a Reply