Raid israelian în Siria: Ţinta nu a fost o facilitate de arme chimice

050412061102038141

Avioane militare israeliene au efectuat un raid aerian în Siria, a declarat sâmbătă o sursă de securitate din regiune, confirmând o dezvăluire în acest sens făcută de un responsabil american, transmite Agerpres cu referire la Reuters.

Raidul a avut loc vineri, după ce a fost aprobat de cabinetul de securitate al premierului israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei reuniuni secrete, joi seara, a precizat pentru Reuters sursa care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Ţinta raidului nu a fost o facilitate siriană de arme chimice, a mai menţionat această sursă.

Responsabilii israelieni au refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, relatat vineri de presa americană.

Israelul a făcut cunoscut mai demult că este decis să recurgă la forţă pentru a preveni căderea de armament sirian avansat, inclusiv din faimosul arsenal chimic al regimului lui Bashar al-Assad, în mâinile rebelilor islamişti care luptă împotriva regimului sau ale gherilelor Hezbollah din Liban.

O oficialitate americană care a refuzat la rândul ei să i se dezvăluie identitatea a declarat vineri pentru Reuters că raidul israelian a lovit aparent o clădire.

Responsabili americani neidentificaţi citaţi de CNN au indicat că Israelul a efectuat raidul cel mai probabil ‘în intervalul de timp joi-vineri’ şi că avioanele sale nu au intrat în spaţiul aerian sirian.

Forţele aeriene israeliene dispun de rachete care pot parcurge zeci de kilometri până la ţintă, ceea ce în teorie i-ar permite Israelului să atace Siria de pe propriul său teritoriu sau din Libanul învecinat.

CNN a menţionat că, în intervalul de timp indicat al raidului, Statele Unite au colectat informaţii privind survolarea teritoriului libanez de către aparate militare israeliene.

Ambasadorul sirian la Naţiunile Unite a declarat pentru Reuters că nu are ‘cunoştinţă de vreun atac în acest moment’.

În ianuarie a.c., Israelul a bombardat un convoi în Siria care transporta arme destinate Hezbollah, au spus diplomaţi, rebeli sirieni şi surse de securitate din regiune. Nici acel raid nu a fost confirmat oficial de Israel.

Leave a Reply