RECTIFICARE: Republica Moldova NU a fost exclusă de la exporturile romanesti de gaze

651x322_gazoductul-iasi-ungheni-va-fi-finalizat-in-2013-5181

Portalul media Hotnews.ro vine cu o rectificare după ce a publicat ieri un articol în care afirmau că un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei publicat, vineri, in Monitorul Oficial, permite exporturile de gaze, insa nu oriunde,  ci doar in spatiul comunitar.

Precizare: in versiunea initiala a articolului se arata eronat ca exporturile catre R. Moldova. Am operat corectura necesara, declară cei de la hotnews.ro.

Noul ordin al ANRE reglementeaza valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului  de gaze naturale. Potrivit ordinului, termenul de “amestec intern/import” inseamna “amestec de gaze constituit din cantitati de gaze naturale din productia  interna curenta/inmagazinare si de gaze naturale achizitionate din import sau din alte state din spatiul comunitar curente/inmagazinare”.

In acelasi ordin se arata ca pentru determinarea structurilor lunare de amestec, pana in data de 10 ale lunii anterioare lunii de livrare, producatorii,  furnizorii, operatorii de distributie, operatorii de inmagazinare, operatorul de transport si de sistem, precum si clientii eligibili au obligatia de a  transmite Transgaz diverse informatii. In privinta producatorilor si furnizorilor de gaze, exista obligatia transmiterii informatiilor legate de cantitatile  de gaze naturale din productia interna destinate comercializarii in alte state din spatiul comunitar.

Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. In urma cu doi ani, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco.

Importanta conductei Iasi-Ungheni pentru R. Moldova

Pentru R. Moldova acest proiect este foarte important fiind o solutie pentru reducerea dependentei de gazele rusesti. Conducta de interconectare Ungheni-Iasi ar avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. In urma cu doi ani, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco.

La sfarsitul lunii mai 2012, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, anul trecut, Valeriu Lazar, pe atunci viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Gazoductul Ungheni-Iasi este un proiect cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului sunt implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova).

Leave a Reply