Scandalul “Invazia românilor în UK” – ce crede ambasadorul Marii Britanii

Martin-Harris-Marea-Britanie-vrea-sa-si-gestioneze-sectorul-financiar

“Ai contribuit, ai dreptul la servicii medicale si sociale” este principiul dupa care se ghideaza ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, cand vine vorba de drepturile romanilor care vor sa traiasca si sa munceasca in tara sa natala incepand cu 2014, cand se vor ridica restrictiile.

Intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, Harris a declarat ca “Guvernul britanic va ridica restrictiile la sfarsitul anului. Suntem pro circulatiei libere de forta de munca intre cele doua state. Imigrantii romani sunt muncitori, platesc taxe si apreciati de angajatorii britanici.”

Totusi, imigrantii nu vor avea aceleasi drepturi ca britanicii.

“Avem un sistem de sanatate finantat de stat, de noi, poporul britanic, un sistem national. Serviciile sunt gratuite, deoarece noi am contribuit mult. In Marea Britanie exista o dezbatere daca este egal pentru cetatenii britanici ca un om care a venit in Marea Britanie sa beneficieze de aceste servicii chiar daca nu a contribuit”, a spus ambasadorul, citat de ziare.com.

In ultimele luni, presa britanica a declansat un atac fara precedent la adresa romanilor si bulgarilor, in conditiile in care din 2014 se vor deschide granitele pe piata muncii din Regat si pentru acestia.

Presati de nationalisti si de media, Guvernul de la Londra si chiar regina au sustinut o ingradire a drepturilor imigrantilor, inclusiv cele la asistenta medicala.

Regina Elisabeta a II-a a anuntat recent inasprirea reglementarilor in domeniul imigratiei. Intr-un discurs sustinut in cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii Parlamentului, aceasta a vorbit despre consolidarea aplicarii legii imigratiei si reprimarea celor din strainatate care abuzeaza serviciile publice britanice.

Totusi, un sondaj recent realizat de BBC arata ca romanii si bulgarii nu au de gand sa emigreze masiv in Marea Britanie.

Leave a Reply