Secția Antidrog Nord, PE BANCA ACUZAȚILOR pentru estorcare de bani și corupție

doi-politisti-acuzati-de-talharie-si-violare-de-domiciliu_3_size6

Cinci ofiţeri superiori de investigaţie ai Secţiei „Nord” a Inspectoratului General de Poliţie (IGP) vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală în privinţa învinuiţilor şi a trimis dosarul spre examinare Judecătoriei mun.Bălţi.

Potrivit procurorilor, pe banca acuzaţilor au fost trimişi toți angajaţii Biroului Antidrog al Secţiei „Nord” ai IGP. Procuratura Anticorupţie a reţinut ăn sarcina lor infracțiuni de extorcare, acceptare şi primire a banilor în proporţii mari.

Procurorii au constatat că prin utilizarea contrar atribuţiilor de serviciu a datelor operative, angajaţii Biroului Antidrog, sub conducerea şefului acestei subdiviziuni, şi-au transformat activitatea din cea de respectare a ordinii publice, în una de îmbogăţire ilicită, impunînd victimele să achite sume băneşti, să le ofere servicii şi bunuri pentru a nu fi traşi la răspundere. Mai mult, fiind deja recunoscuţi în calitate de bănuiţi de comiterea primului episod de corupţie, poliţiştii şi-au continuat acţiunile coruptibile.

Astfel, în intervalul aprilie – decembrie 2013, Procuratura Anticorupţie a documentat, cu suportul  Direcţiei securitate internă a MAI, 2 cazuri de extorcare şi primire a banilor, bunurilor şi serviciilor de la doi cetăţeni.

La finele anului trecut, Procuratura Anticorupţie i-a reţinut pe toţi 5 poliţişti, imediat după primirea banilor extorcaţi.

În mod concret, utilizînd date cu caracter operativ despre circulaţia ilegală a substanţelor narcotice contrar atribuţiilor de serviciu , pe 21 aprilie 2013, în satul Dumbrăviţa, raionul Sîngerei, l-au stopat pe un cetăţean, comunicîndu-i că este bănuit de circulaţia ilegală a drogurilor, însă, pentru 3 mii de euro ar putea „scăpa” de dosar penal. În continuare, poliţiştii l-au condus pe cetăţean la domiciliul, unde, asigurîndu-se că bărbatul nu deţine suma de bani extorcată, l-au determinat să-şi telefoneze rudele pentru a găsi banii, care urmau a fi transmişi în seara aceleiaşi zile. La expirarea termenului stabilit de poliţişti, victima le-a transmis suma extorcată, însă a aflat că mai are de îndeplinit o condiţie pentru a nu fi tras la răspundere, şi anume, să le pregătească o masă într-un local special. Astfel, pe 25 aprilie, victima le-a organizat poliţiştilor o cină într-un local din satul Coşcodeni, achitînd pentru aceştia 1500 lei.

După acelaşi scenariu, ofiţerii au procedat şi cu un cetăţean din Drochia, care în seara de 11 decembrie 2013 a aflat că trebuie să achite 3 mii de euro pentru a nu fi tras la răspundere pentru  circulaţia ilegală a substanţelor narcotice.

Iniţial, la demersul procurorilor învinuiţii au fost arestaţi, însă ulterior, judecătorul de instrucţie a decis cercetarea acestora în stare de libertate.

 

Leave a Reply