Şevciuk: Moldova şi Transnistria trebuie “să divorţeze” în mod civilizat

leanca şevciuk

Premierul Iurie Leancă şi liderul regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, s-au întâlnit, astăzi, la Landshut, Germania. Întrunirea a avut loc în cadrul  conferinței „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

Liderul transnistrean a declarat că cheia reglementării conflictului transnitrean stă în oficializarea unui divorţ civilizat dintre cele două părţi, scrie nr2.ru.

“Acest lucru ar trebui făcut după modelul Cehiei şi Slovaciei sau Serbiei şi Muntenegrului. Recunoaşterea internaţională a Transnistriei va aduce numai avantaje, având în vedere că astfel va fi stabilizată situaţia în regiune”, a precizat Şevciuk în cadrul conferinţei de la Landshut.

De cealaltă parte, Iurie Lenacă a ţinut să menționeze în discursul său că pentru Guvern este principial să asigure comerţul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană. „Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a subliniat Leancă.  Totodată, premierul a constatat înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întârziere o misiune internațională de monitorizare a situației pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.

Actorii internaționali au îndemnat autoritățile de la Tiraspol să țină cont de evoluțiile din regiune, astfel încât Transnistria să nu deriveze în autoizolare.

Aceasta este cea de-a doua întâlnire Leancă-Șevciuk. La întrevederea dintre Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk au participat preşedintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara şi ministrul de stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.

Pentru prima dată cei doi s-au întâlnit la Tiraspol pe 23 septembrie curent. Cu prilejul acelei întâlniri Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk au semnat o decizie protocolară cu privire la prelungirea, pentru 15 luni, a mecanismului ce reglementează transportul feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană.

Leave a Reply