Sincope în dialogul moldo-român: întâmplătoare sau nu?

bogatu

Azi la Chişinău, precum se ştie, urma să sosească preşedintele României Traian Băsescu. Voiajul său a fost amânat in extremis din motive medicale serioase. Cu toate acestea, se creează impresia că dialogul moldo-român a suferit o sincopă. De ce?

Câteva semne de întrebare

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău, vizita oficiala înRepublica Moldova a şefului statului român, care urma să aibă loc la 1 februarie, va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, ca urmare a stării de sănătate a preşedintelui Republicii Moldova. Nicolae Timofti a suferit o colecistită acută şi a fost operat.

Totuşi contextul politic în care a fost amânată vizita ridică nişte semne de întrebare. Săptămâna trecută, a fost celebrată Ziua Unirii Principatelor. Ample solemnităţi, la care au luat parte fruntaşi de seamă ai vieţii politice, au avut loc în provinciile istorice ale ţării: Muntenia, Transilvania şi Moldova de dincolo de Prut. De ce nu şi în cea de dincoace?

De ce nu s-a întâlnit Filat cu Ponta?

Oricum, cu această ocazie, premierii Vlad Filat si Victor Ponta urmau să se întâlnească la Iaşi. Numai că şeful Guvernului de la Chişinău nu a mai ajuns la festivităţi şi a ratat întrevederea cu omologul său de la Bucureşti. Şi aici dialogul moldo-român a suportat o sincopă? De ce? Zice-se că din cauza agendei încărcate.

Nu neg faptul că primul-ministru al Republicii Moldova a fost peste măsură de ocupat săptămâna trecută. Scandalul din AIE, reformele din educaţie şi poliţie, ninsorile abundente, gripa sezonieră – toate acestea, dar şi multe altele, pesemne, îi dau dureri de cap lui Vlad Filat.

Nu-mi vine să cred, totuşi, că mulţimea de probleme, oricât de stringente ar fi ele, justifică neprezentarea la întrevederea cu Victor Ponta. Deunăzi, de exemplu, nici măcar sângeroasa răzmeriţă din Cairo nu l-a făcut pe preşedintele Egiptului MohamedMursi să-şi amâne vizita sa în Etiopia.

Bănuiesc că evitarea festivităţilor de la Iaşi are o motivaţie electorală. Mă bate gândul că Filat nu a vrut să-şi creeze probleme cu acea parte a alegătorilor săi care încă nu este pregătită să perceapă adecvat mesajul deschide.mdist.

Unirea Principatelor, Istoria Românilor şi Integrarea europeană

Concomitent, fără a pune la îndoială faptul că preşedintele Nicolae Timofti s-a simţit rău, am impresia că atmosfera vizitei pe care Traian Băsescu nu a mai întreprins-o la Chişinău, a fost otrăvită de declaraţiile necugetate ale lui Marian Lupu la Comrat. Atacul preşedintelui Parlamentului de la Chişinău asupra „istoriei statului vecin”, cu puţin timp înainte de sosirea programată a preşedintelui român, n-avea cum să cadă bine la Bucureşti.

Nu este exclus ca oficialităţilor moldovene să li se pară minore astfel de hachiţe politicianiste. Punând totul pe seama conjuncturii electorale, ele speră, probabil, să fie înţelese la Bucureşti.

Fireşte că Timofti, Filat, Lupu şi Ghimpu sunt trataţi cu maximă indulgenţă de România. Numai să nu sară peste cal, totuşi. Nu de alta,  dar favoarea excepţională pe care o face azi Bruxellesul, oferindu-i Chişinăului perspective europene clare, se datorează şi Unirii Principatelor.

Dacă nu ar fi Moldova un sinonim al României, şansele ei de a se înregimenta în UE ar fi astăzi mult mai mici.

Leave a Reply