Timofti DĂ SEMNE DE INDEPENDENȚĂ // PD și PLDM VOR SĂ-I ÎNCHIDĂ GURA

1 analiza

Președintele Nicolae Timofti a făcut recent câteva declarații care vizează politica externă, cu ocazia vizitei făcute la Chișinău și Cricova de John Kerry, secretarul de stat al Statelor Unite. Afirmațiile lui Timofti au fost rapid taxate de liderii coaliției de guvernare, în special de reprezentanții PLDM și PD. Este pentru prima dată când șeful statului este contrat de politicienii care l-au votat la desemnarea în funcție. Pe de altă parte, este și prima dată când președintele Timofti face astfel de declarații tranșante.

Atacul coaliției este cu atât mai surprinzător cu cât elemente din afirmațiile președintelui Timofti se regăsesc în discursuri anterioare ale unora dintre politicienii coaliției.

Astfel, întrebat, la 30 noiembrie, despre presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova, pentru ca aceasta sa nu se asocieze cu UE, liderul Partidului Democrat de peste Prut spune ca acestea “nu au fost atat de mari”, fiind vorba doar de un embargo asupra vinurilor si ca “Moldova nu e Ucraina” in relatiile cu Rusia, aluzie la presiunile mari ale Moscovei asupra Kievului. Lupu a adaugat ca nu exclude ca Republica Moldova sa aiba parte de un tratament dur din partea Kremlinului, insa acest lucru se va vedea doar dupa Olimpiada de la Soci, gazduita de Rusia.

O declarație similară a făcut, la 4 decembrie, președintele Nicolae Timofti. Șeful statului a solicitat implicarea Americii în asigurarea securității în regiune. Declarațiile au fost făcute în contextul consolidării prezenței militare ruse în regiunea separatistă transnistreană. Potrivit președintelui Timofti:

Ne putem aștepta, în timpul apropiat, la provocări în regiunea transnistreană și în cea găgăuză, din sudul țării noastre, la tentative de destabilizare a situații politice de la Chișinău. Toate aceste acțiuni vor urmări anumite scopuri: zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu UE și influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din țara noastră care vor avea loc peste un an. Rugăm SUA să acorde o atenție specială acestor tendințe care se pot intensifica după Olimpiada de la Soci.

Declarațiile coincid, mai ales în chestiunea perioadei când aceste provocări ar putea fi declanșate: după Olimpiada de la Soci.

În pofida acestei evidențe, la 5 decembrie, Igor Corman, colegul de partid al fostului președinte Marian Lupu, iese la rampă numai împotriva șefului statului. Speakerul Igor Corman se arătă îngrijorat de afirmațiile făcute de șeful statului. Mai mult, tânărul Corman neagă și litera și spiritul celor spuse de Timofti:

Eu vreau să vă spun că discuțiile care au avut loc ieri cu secretarul de stat american, dl Kerry, discuții la care am participat și eu, ele nu au fost în spiritul declarațiilor pe care le-a făcut președintele țării. Eu consider că dl președinte Timofti ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate aspectele legate de politica externă a Republicii Moldova. Noi suntem în proces de integrare europeană, dar, în același timp trebuie să acordăm mare atenție nu doar menținerii, dar și dezvoltării în continuare a relațiilor cu partenerii din est, în primul rând cu Federația Rusă

Președintele fracțiunii PLDM din Parlament, Valeriu Streleț, și-a exprimat și el nemulțumirea față de afirmațiile președintelui Nicolae Timofti. La 5 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Streleț i-a sugerat președintelui Timofti să fie mai atent cu declarațiile ce țin de politica externă:

Nu trebuie de atins domenii sensibile, nu poți face apel la sprijin și protecție militară din partea unui stat și să tensionezi relațiile cu alte țări. Noi încercăm să avem relații bune cu țările membre UE, cu SUA dar ne străduim să avem și o relație bună, de asemenea, și  cu Rusia,”  și-a expus punctul de vedere, Streleț.

Președintele Nicolae Timofti nu s-a consultat cu liderii Coaliției cînd a făcut aceste declarații, a mai punctat Streleț. În opinia liberal democratului, “un președinte de țară are dreptul de a nu-și coordona mesajele, dar în cazul în care le cerea un sfat liderilor de la guvernare, nu ar fi făcut asemenea declarații”. 

Pe de altă parte, nici Mihai Ghimpu nu l-a iertat pe Timofti. Fostul președinte interimar a precizat că el s-ar feri să facă asemenea declarații.
Eu așa ceva nu aș fi zis. Noi trebuie să ne rezolvăm singuri problemele. Nimeni nu o să-ți sape grădina. Omul poate să te ajute când vede că tu muncești, faci ceva, nu când stai și numai faci declarații… Noi la ziua de astăzi nu avem statut, noi nu avem o lege care să le spună celor din stânga Nistrului care le este locul și care le sunt drepturile
Nicolae Timofti, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a devenit Preşedinte al Republicii Moldova la data de 16 martie 2012. Pentru candidatura sa au votat toţi cei 62 de deputaţi prezenţi la şedinţa specială a Parlamentului (58 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, trei deputaţi socialişti şi deputatul neafiliat Mihai Godea).

 

Leave a Reply