Ucraina cere ajutor militar SUA și Marii Britanii

a

Deputații din Rada Supremă de la Kiev vor să ceară ajutor militar de la SUA și Marea Britanie, pentru asigurarea suveranității Ucrainei. Iar astăzi, aleșii poporului au susținut cu 236 de voturi un proiect de rezoluție în acest sens, care garantează securitatea Ucrainei, transmite rbk.ru.

Potrivit proiectului de rezoluție, deputații vor să se adreseze statelor garant pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Kievul vrea măsuri în vederea utilizării tuturor pârghiilor diplomatice și militare pentru menținerea independenței Ucrainei, suveranității și integrității teritoriale în limitele garnițelor țării.

În același document se mai spune că deputații s-au adresat și Rusiei pentru a-și retrage armata din Crimeea și să renunțe la agresiunea împotriva Ucrainei.

Sub denumirea de state granat se are în vedere țările care în 1944 au semnat un Memorandum de garantare a securității și neproliferarea armelor nucleare la care a aderat și Ucraina. Documentul este cunoscut mai mult ca Memorandumul de la Budapesta, care a fost semnat de Marea Britanie, SUA, Federația Rusă și Ucraina.

În urma acestui document, Ucraina a renunțat la armele nucleare. Iar statele semnatare s-au obligat să respecte independența, suveranitatea și granițele Ucrainei, dar și să se abțină amenințări și utilizarea forței. În cazul apariției neînțelegerilor, dar și agresiunii acestea trebuie să fie discutate la ONU. De asemenea, statele au promis să nu folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.

Memorandumul a fost semnat, dar nu a fost ratificat de Parlamentele statelor semnatare. În timp ce în textul documentului se spune că acesta intră în vigoare din momentul semnării.

Leave a Reply